CHP İstanbul ve ilçelerinde belediye başkan aday adaylığına rağbetin azlığı dikkat çekerken, meclis üyeliklerine yapılan adaylık başvurusunda büyük patlama yaşanması dikkat çekti.

CHP'nin İstanbul ve ilçelerindeki seçim hazırlıkları aralıksız sürüyor. CHP'de il ve ilçelerde, belediye başkanlığı, ilçe ve il genel meclis üyeliği ile belediye meclis üyelikleri için başvuru süresi 15 Aralık tarihi itibariyle sona erdi. Saat 17.00 itibari ile sona eren başvurular o gece CHP İl Sekreteri Uğur Atacan tarafından toplandı. İlçelerin başvuruları İl Başkanlığına getirmesi için 23.00'e kadar bekleyen Atacan, gelen başvuruları genel merkeze faksla bildirdi. Ancak başvurular için ilden bir sıralama yapılmadı. Sıralama için önce belediye başkan adaylarının belirlenmesi bekleniyor. Sıralamada aday gösterilecek isimlerin kimlerle çalışmak istediğinin de dikkate alınacağı belirtiliyor. Parti Merkez Yönetim Kurulu'nun 9 Şubat tarihine kadar bu sıralamayı açıklaması beklenmiyor. Listeler ancak bu tarihten sonra kesin olarak şekillnecek.

CHP'nin İstanbul İl ve İlçelerinde Belediye Başkan Aday Adaylığı için beklenin çok altında başvuru yapılması dikkat çekti. Belediye Başkan Aday Adaylığı için başvuruların düşük kalması iki şekilde yorumlanıyor. Bunlardan birincisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve kurmaylarının zaten kafasında belirlediği kadrolarla çalışmayı tercih ederek, alternatif aramaya meyilli olmadığına inanılması. Bir diğer diğer gerekçe ise Belediye Başkan Aday Adaylığı için istenen başvuru ücretlerinin yüksek bulunması. CHP, Büyükşehir belediye başkanlıkları için adaylardan 7 bin 500, nüfusu 100 bin ve üzeri il ve ilçe belediye başkanlıkları için 3 bin 750, nüfusu 50-100 bin olan il, ilçe ve belde belediye başkanlıkları için 2 bin 250 TL istiyordu. Bunun yanı sıra Başkan aday adaylarının partiye bağış yapması da isteniyordu. Ancak rakamların yüksekliğinin aday başvurularını etkilemede ikincil etken olduğu belirtiliyor.

EN ÇOK BAŞKAN ADAY ADAYLIĞI BAŞVURUSU YAPILAN İLÇELER

İstanbul'da CHP'den belediye Başkan aday adaylığı için en fazla başvuru yapılan ilçe Beylikdüzü oldu. Son dakikada bir gelişme yaşanmadı ise bu ilçeden belediye başkan aday adaylığı için yapılan başvuru sayısı 14.

Beylikdüzünden sonra en fazla başvuru yapılan ilçeler 8 başvurulu ile Esenyurt ve Kartal. Beykoz, Ataşehir ve Avcılar ilçelerinden de 6'şar belediye başkan aday adayının başvurduğu belirtiliyor.

MECLİS ÜYELİĞİ BAŞVURULARINDA PATLAMA YAŞANDI.

CHP'de Başkan adaylığına rağbet olmamasının tam aksine Belediye ve Genel Meclis üyeliği için aday adayı olmak isteyenler birbiri ile yarıştı. CHP'de meclis üyesi olmak için başvuru yapan adayların sayısının 3 bine yakın olduğu belirlendi. Bu bir açıdan CHP'lilerin belediye başkanı seçilebilme şansını daha az bulduğu, meclis üyesi seçilme şansının başkanlığa göre daha fazla olduğuna inandığı olarak da yorumlanabilir...

En fazla başvuru yapılan ilçe Kadıköy oldu. En fazla 25-30 meclis üyesi çıkartılabilecek Kadıköy'de meclis üyeliği için 160 kişi başvurdu. Ataşehir 145 kişilik belediye meclis üyeliği başvurusu ile ikinci sırada yer aldı. Yaklaşık 135 başvuru olduğu belirtilen Bakırköy üçüncü sırada. Tuzla, Beşiktaş, Ataşehir gibi ilçelerde de 100'ü aşkın meclis üyeliği başvurusu yapılması dikkat çekti.

Büyükşehir sınırları içindeki ilçelerde belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliği için bin 500 YTL başvuru ücreti alınırken, aynı zamanda aday adaylarının partiye 1000 YTl bağış yapması isteniyordu.

Kadın adaylar için yüzde 30, engelli adaylar için ise yüzde 50 oranında indirim uygulanacak.

ALEYHİNE HABER YAPILAN BAŞKANLAR YAŞADI!

Öte yandan seçim yaklaşınken CHP'nin MKY üyeleri ile aralarının iyi olduğu gözlemlenen bazı gazetecilerin bazı ilçelerde mevcut beledile başkanları aleyhinde haber yapmasının dikkat çekmesi partinin ilişkileri gözlem altına almasını yol açtı. Gürsel Tekin ve Deniz Baykal'ın geçtiğimiz gün yaptığı toplantıda bu konuyu da değerlendikleri belirtiliyor. Söz konusu gazetecilerle arası iyi olan MKY üyelerinin ilişkilerinin takibe alındığı ileri sürülüyor.

Deniz Baykal ve Gürsel Tekin'in genel olarak Mevcut Belediye Başkanları ile devam etmeye kararlı olduğu, başkanlarla ilgili asılsız haberlerin kaynağını araştırdıkları belirtildi. CHP'nin yeniden aday göstermeyeceği tek Belediye Başkanının Başakşehir belediye başkanı olması bekleniyor...

(Haber 7)