Kendilerinden habersiz köye gelen başkana sinirlenen muhtar; “Başkan burası Çine değil, sen git orada bağır” diye çıkıştı.
Aydın"ın Çine ilçesinde bulunan Madran Dağı"nın zirvesine Belediye Başkanı Osman Aydın"ın da ortağı olduğu özel bir şirket tarafından kurulacak olan Rüzgar Enerji Santrali, köylülerle belediyeyi karşı karşıya getirdi.
Bilindiği gibi; Madranbaba Tepesine kurulacak olan 27 üniteli ve 24,3 Mw"lık Rüzgar Enerji Santrali için EPDK"dan üretim lisansı almıştı. Santralı ön görülen zaman içinde kuramayan şirket, bir kez süre uzatmasına gitmesine rağmen ek süre içinde de inşaata başlayamayınca EPDK tarafından lisansı iptal edilmiş ve 980 bin TL"lik teminatı hazineye irad olarak kaydedilmişti. Bu aşamada Aydın İl Özel İdaresi"ne müracaat eden şirket, Madran Dağı"nda orman tahdit sınırları içinde yer alan 28 bin 715 metrekarelik alanda tesis için Uygulama ve Nazım İmar Planı hazırlanması istemişti. Bölgeye kurulacak santral İbrahim Kavağı köyü sakinlerinin tepkilerine neden olmuştu.
27 üniteli ve 24,3 Mw"lık projenin 13 üniteli ve 19,5 Mw"a dönüştürülmesinin ardından başlatılan İmar Tadilatını yerine görmek isteyen İl Özel İdaresi İmar Komisyonu üyeleri ve Belediye Başkanı Osman Aydın önceki gün Madran Dağı"na çıktı. 1700 metre yükseklikte bulunan yangın kulesinin karşısındaki kayalıklara çıkan komisyon üyeleri, henüz çalışmalara başlamadan Belediye Başkanı Osman Aydın ile Köy Muhtarı Süleyman Emeksiz arasında gerginlik yaşandı.
Muhtar Emeksiz"in Başkan Aydın"a “Sizin lisansınız iptal edilmemiş miydi. Tekrar niye buralara geldiniz” diyerek tepkisini ifade etmesinin ardından gerginlik bir anda tırmandı.
Tek geçim kaynaklarının mera ve ormanlar olduğunu belirten Emeksiz, “Geçimimizi buralardan sağlıyoruz. Buraları şantiye alanına çevirip, ormanlarımızı ve meralarımızı talan etmenizi köylü istemiyor” dedi.
Projeniz önemine değinerek köylülerin yanlış bilgilendirildiğini iddia eden Başkan Aydın da, “Muhtar birileri sizi iyi doldurmuş. Bu proje çevreye zarar veren proje değil. Biz burada su santrali, kömür santrali kurmuyoruz. Rüzgar santrali kuracağız. Bilip bilmeden konuşuyorsun. Önce beni dinle ve öğren” diye konuştu.
“BURASI ÇİNE DEĞİL”
Başkan Aydın"ın yüksek sesle konuşmasını eleştiren Muhtar Emeksiz, “Sen bana bu şekilde bağıramazsın. Sen Belediye Başkanı olabilirsin ama burada değil git Çine"de bağır. Sen Çine"den, Çine Belediyesi"nden ne kadar sorumlu isen bende bu köyden o kadar sorumluyum. Ben de bu köyün muhtarıyım. Benimle bu şekilde konuşamazsın. Bizim köye kuracağınız bu proje başlarken köyümüze gelip bizi bilgilendirmediniz. Muhtarlığımıza bile bilgi vermediniz. Biz de et üreterek, süt üreterek ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ben burada köyüm ve köylümün adına konuşuyorum. Köylülerim bu projeyi kesinlikle kabul etmiyor ve karşı çıkıyor. Siz burada bizim meralarımızı yok edeceksiniz. Direklerinizi meramıza dikeceksiniz, yollarınızı meramızdan geçireceksiniz. Bu projenin tamamı sizin dediğiniz gibi ormanın içinde değil. Bizde yasal hakkımızı arayacağız” diyerek tepki gösterdi.
Yaşanan tartışma üzerine Başkan Aydın, bölgede sadece 10 direk dikeceklerini, her direğin sadece 28 metrekare alanı kaplayacağını belirterek, “28 metre kare genişliğinde 3 metre derinliğinde çukur kazıp beton dökeceğiz. Tam ortasına da 4 metre çapında direk dikeceğiz. Bu alanda yaşanacak ot kaybınızı, zararınızı ben öderim. Yada betonun üzerine toprak attırayım ve çim ektireyim. Bu proje 25 milyon avroluk büyük bir yatırım. Bu projenin karı evet benim cebime girecek ama, unutma ülke ekonomisine de katkı sağlamış olacağız. Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var. Bize engel olmayın” şeklinde konuştu.
Başkan Aydın ve Muhtar Emeksiz arasında yaşanan tartışma araya girilmesi sayesinde büyümeden önlenirken; tartıma nedeniyle çalışmayan İl Özel İdaresi İmar Komisyonu çalışmayı erteledi.