Aydın'da yaklaşık yarım asırdır bu yana ulusal ve uluslarası boyutta kültür ve sanat festivali düzenleyen Sultanhisar Belediyesi, tarih turizmini geliştirmek için çalışıyor
Tarımın yanı sıra, doğal ve tarihi zenginliklere sahip ilçede bulunan Nysa antik kentinin bugüne kadar değişik nedenlerden dolayı yeterince tanıtılamadığını belirten Belediye Başkanı Fazıl Törün, tur operatörlerinden yardım istedi. İlçenin ve Sultanhisar'ın simgesi Nysa Antik Kenti'nin Efes Meryemana, Didim Apallon ve Milet, ile Karacasu Afrodisyas ve Denizli Pamukkale arasında kaldığını belirten Başkan Törün "Aydın'a gelen her yüz turisten 50'si bu doğal ve tarihi güzelliklerle dolu antik kentleri ziyaret ediyor. Oysa Nysa antik kenti de en az diğer antik kentler kadar tarihi ve kültürel zenginliğe sahip bir ören yeri. Son yıllarda sponsorlarımız ve Çerçioğlu ailesinin de büyük gayretleri ile kazı ve restorasyon çalışmalarımızda ciddi mesafe kat ettik. Tur operatörlerimizden ve turizmcilerimizden en büyük isteğimiz Nysa Antik Kenti'ni de tur programlarına almalarıdır" dedi.
NYSA ANTİK KENTİ'NİN TARİHİ
Batı Anadolu antik kentleri rasında yer alan Nysia'nın Lydia ile Karia bölgelerinin sınırında Messogis Dağının eteklerinde bulunduğunu belirten Sultanhisar Belediye Başkanı Fazıl Törün, Milattan Önce 300 yıllarında kurulan bu antik şehrin mutlaka tanıtılması gerektiğini belirtti. Törün “Nysa ismi Luwi dilinde yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Kappadokia bölgesinde de Ptolemaios'un sözünü ettiği, ancak bugün yeri bilinmeyen aynı isimde bir kent olduğu da ileri sürülmüştür. Helenistik çağın yazarları Lydia ile Karia arasındaki bu kentte Yunan mitolojisi tanrılarından Dionysos'un yaşadığını yazmışlardır. Homeros'da Nysa Dağından söz ederken bu kente de değinmiştir. Nysa'nın kuruluşunda bir takım çelişkiler vardır. Byzantionlu Stephanos'un bu kent ile ilgili bir başka sözü de Seleukos devletinin kurucusu I. Antiochos Soter'in İ.Ö 300'de kenti kurarak eşi Nysia'nın isminin buraya vermesidir” dedi.