Bir televizyon programına katılan Greenspan, bankaların stres testinde ortaya çıkanın çok üzerinde sermaye ihtiyacı bulunduğunu belirterek "Özellikle ticari bankaların şu an için kaynağı bulunmamış yüksek miktarda sermaye ihtiyacı hala bulunuyor" dedi.

Greenspan, borçlanma maliyetlerinin düşmüş olmasına rağmen bankaların hala sermaye bulması gerektiğinin altını çizdi.

EZBER BOZDU

ABD'de bankalar stres testi sonrası piyasadan ucuz borçlanma olanağı bulduğu için sermaye artırmaya başlamış, hatta Hazine'den aldıkları TARP fonlarını da ödeme çabasına girişmişti. Hazine ise düzelmenin tam olarak başlamadığı noktasından hareketle güçlenen sermaye sonrası kredi vermeleri konusunda bankalar ile pazarlık yapmaya başlamıştı.

Greenspan'in açıklamaları ise düzelme başladı yaklaşımının çok uzağına düşüyor.

KONUT FİYATLARI

Ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1 daralacağını öngören ve dibin de bu çeyrekte görüleceği tahmininde bulunan Greenspan, üçüncü çeyrekte toparlanmanın başlayacağını söyledi.

Ancak kalıcı toparlanma için hala zaman gerektiğinin altını çizen Greenspan, "Konut fiyatlarındaki düşüş tamamlanıp satışlar artmaya başlamadığı müddetçe hala mortgage krizinin içindeyiz demektir. Ve bence buradan çıkmamıza hala zaman var" diye konuştu.

Greenspan, Obama yönetimine sistemik risklerden korunmak için bir düzenleyici kurul önerdiğinin de altını çizdi. (Gazeteport)