Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman'ın, bazı televizyon kanallarının ''seçim yasaklarına uymadığına'' ilişkin uzman raporlarını üst kurul gündemine zamanında almayarak ''görevini kötüye kullandığı'' iddiasıyla yargılandığı davada, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, müdahil CHP Parti Meclisi Üyesi Levent Gök ile Akman'ın avukatı Şule Yıldız katıldı.

RTÜK Üyesi ve Başkanvekili Abdulvahap Darendeli duruşmada tanık olarak ifade verdi. Akman'ın bulunmadığı dönemlerde Üst Kurul toplantılarına başkanlık yaptığını belirten Darendeli, asıl sorunun seçim dönemlerinde bu alanı düzenlemeye yarayacak pozitif normlarda eksiklikten kaynaklandığını söyledi.

Yayınların ulusal mı yoksa değil mi noktasında çok tartışma yaşadıklarını belirten Darendeli, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yayın ihlaline ilişkin raporları sunması için Kurul'a 5 günlük süre tanıdığını, ancak bunun uygulamada mümkün olmayacağını RTÜK olarak gördükleri için YSK ile görüşmeler yapıldığını, daha sonra bu süreden YSK'nın da vazgeçtiğini kaydetti.

Akman'ın, seçim döneminde ''görevini kötüye kullanma'' kastı ile hareket ettiğine rastlamadığını ifade eden Darendeli, şunları söyledi:

''Ben de bir hukukçuyum. Böyle bir şeye şahit olsaydım önce kendim müdahale ederdim. Bazı raporların dayanaklarının özellikle deşifre metinlerinin bulunmaması nedeniyle gündeme alınmadığı olmuştur. Ancak gecikmeyle de olsa bu raporlar gündeme alındı ve gerekli müeyyideler uygulandı. Daha doğrusu biz bunlara müeyyide uygulayamıyorduk. Ancak görüşümüzle birlikte raporların tümünü YSK'ya gönderiyorduk. Gerçi bu konuda net hukuki bir düzenleme yoktu ancak uygulamamız bu şekildeydi.''

Müdahil Levent Gök, YSK'nın seçim dönemlerine ilişkin kurallarının çok açık, kesin ve katı olduğunu belirterek, Darendeli'nin anlatımlarına katılmadığını ifade etti.


-SAVCININ ESAS HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜ-
Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sundu. Savcı Yüksel, Zahid Akman'ın Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 257/1. maddesinde düzenlenen ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Yüksel, ayrıca belli hakları kullanmaktan yoksun bırakmayı da düzenleyen TCK'nın 53. maddesinin de uygulanmasını istedi.

Akman'ın avukatı Yıldız ise mütalaayı inceleyip esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak üzere süre istedi.

Yargıç Yunus Karabıyıkoğlu, YSK'ya yazı yazılarak, ''26 Haziran 2007 tarihinde haklarında rapor düzenlenen TGRT Haber, Ulusal 1, Kanal 7, TV5 ve 24 adlı yayın kuruluşları ile ilgili olarak RTÜK Başkanlığınca bu tarihlerdeki yayınları konu alan raporların gönderilip gönderilmediğinin, ayrıca bu yayınlarla ilgili olarak ihlal belirlenip belirlenmediğinin, belirlenmiş ise bu yayın kuruluşlarına yaptırım uygulanıp uygulanmadığının, yaptırım uygulanmış ise hangi yaptırımların uygulandığının bildirilmesinin istenmesine'' karar verdi.

Yargıç Karabıyıkoğlu, Akman'ın avukatı Yıldız'a esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için süre vererek, duruşmayı erteledi.

AA