AYDINPOST-Aydın Ticaret Odası, 2010 yılında üyelerinin katıldığı fuarlara ilişkin değerlendirme toplantısı düzenledi.
AYTO Meclis Toplantı salonunda düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına AYTO Meclis Başkanvekili Ahmet Gümüş, Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Dokuzlu ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda fuara katılan Balca Gıda Ltd. Şti"den Mert Ağaçcı, Altıntaş Tarım makineları Sahibi Mehmet Altıntaş, Umurlu"dan Muharrem Deniz, Çine"den de Hasan Akkan ile Ahmet Ece söz alarak basın mensuplarını bilgilendirdi.

TÜYAP"ın internette Aydın Ticaret Odası"nın fuarlara gösterdiği ilgi nedeniyle 4 adet fuarı ücretsiz katılma hakkı verdiğinin altını çizerek katıldığımız son dört fuarın odamıza maliyeti sıfırdır diyen Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Dokuzlu, “Fuarcılığın Aydınlı firmalar tarafından önemsenmesi için çalışıyoruz, teşvik ödemeleri yapıyoruz. 2009 yılında 9"u yurt içi, 21"i yurt dışı olmak üzere 30 fuara katıldık. 2010 yılında ise 18"i yurt içi, 11"i de yurt dışı olmak üzere 29 fuara katıldığımız görülebilir. Bugüne kadar da 63 bin TL"lik fuar teşviği ödedik. Fuarlar mağazanın ön vitrini gibidir. Ulaşamadığınız kitlelere alıcılara ulaşmanızı kolaylaştırır” dedi.
Başkan Dokuzlu, “Aydın"da fuarcılık tecrübesi açısından her zaman Adnan Yüksel rahmetliden bahsederim. 20. fuarında Adnan ağabeyimiz ürün sattığını söylemişti, üstelik bir Amerikalı"ya. O satışla da Aydın"daki tesisini kurduğunu sonra öğrenmiştik. Bugün Muharrem Deniz arkadaşımız aynı şeyleri söylüyor. Umurlu"dan odamıza üye olan biri. Fuara katılan firmalarımız, sonrasındaki hareketliliklerinden dolayı teşekkürlerini dile getiriyor. Birilerinin elinden, birilerinin tutması gerekiyor. İşte bizim görevimiz burada başlıyor. Fakat burada bitmiyor. Artık şirketlerimiz bizim verdiğimiz standları yeterli görmeyip kendileri daha büyük yerlerde stand açacaklardır” diye konuştu.
Dokuzlu, “Fuarcılığa önem veriyoruz. Yöresel ürünlerimize sahip çıkıyoruz. Biz işi soyut olarak yaparız ama firmalarımız somutlaştırırlar. Son dört fuar için herhangi bir para harcamadık. Çünkü TÜYAP Genel Müdürü fuarcılığa verdiğimiz önemden dolayı kendisi bize yardımcı olmuştur. İzmir Bölge Müdürü"nü bize yollamış ve dört tane fuar hediye ettiklerini açıkladılar. Normal şartlarda bu fuarlara harcama yapsak stand için 10 bin dolar ödeme yapmamız gerekecekti. Ben fuara katılım gösteren firmalarımıza ve oda yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Dokuzlu toplantıda ayrıca, Aydın ürünlerinin sergileneceği tanıtım TIR'ı hazırlığında olduklarını bu konuda GEKA'ya proje sunduklarını ifade etti. Dokuzlu, "GEKA'dan onay alacağımızı düşünüyoruz. Olmazsa şayet kendi imkanlarımızla il il TIR'ı dolaştırarak Aydın ürünlerini tanıtımını yapmayı hedefliyoruz" dedi.

ŞİRKET SAHİPLERİ NELER SÖYLEDİ?

Toplantıya katılan fuarda bağlantı yapan firmaların yöneticilerinden Hasan Akkan, “Toplantı için teşekkür ediyorum. Aydın"daki üretimimizle müşterilerimizi etkiledik. Şu anda birçok ithalatçı firmamızla çalışıyor ve ithalat yapmayı bıraktı” dedi.

Muharrem Deniz ise, “Kentimiz hammadde diyarı. KOSKA firmasına Aydın ürünlerini sunacağız. Evet ciddi bir tüketim var ama sağlıklı bir üretim yok. Bugün İstanbul Mısır Çarşısı"nda incir 30 liradan satılıyor. Biz burada 2.5 TL"den satamıyoruz. Firmamız fuarda ciddi bağlantılar yaptı. Kestane ununun olduğunu da fuarda öğrendik. Biz kestanenin çiğ halini satamazken başkaları ununu üretmeye başlamış. Ticaret odamız meşaleyi yaktı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Altınaş Tarım Makinaları Sahibi Mehmet Altıştaş da, “Yem karma makinaları üretiyoruz. Fuarlara katılıyoruz. 1 yıl içinde de geri dönüş almaya başladık. 3 kişi çalıştığımız şirketimizde şimdi 20 kişi çalışıyoruz” dedi.

Yer fıstığı üretimi yapan Ahmet Ece ise, “2 yıldır fuarlara katılmaktayım. Yer fıstığını yetiştirip pazarlıyoruz. Tedarikçi firma olarak çalışıyoruz. Aydın"da olmayan alternatif ürün yetiştiriyoruz. Firmalar üretimimizi duyduğunda şaşırıyorlar. Aydın Ticaret Odası, fuarcılık konusunda adından söz ettirmeye başladı tebrik ederim” şeklinde konuştu.

Aydın incirini çikolatayla buluşturan Balca Gıda Ltd. Şti ortağı Mert Ağaçcı da, “18 aylık bir şirketiz. İncire katma değer katan ürünleri sergiledik. İstanbul"daki önemli bir şirketten de ciddi sipariş aldık. Aydın Ticaret Odası"na bu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantının sonunda Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanvekili Ahmet Gümüş de, “Evet bu gelişmeler sayesinde yüzlerimiz gülüyor. Üyelerimizin memnun olduğunu görmek bizlere haz veriyoruz” diye konuştu.

 

 

Fotoğraflar: Erman Çetin-Aydınpost Özel