Didim ve Yöresi Engelliler Derneği binasında düzenlenen basın toplantısına Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ile Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş’ın yanı sıra Belediye Başkan yardımcısı Salih Bankoğlu, CHP’li Belediye Meclis üyeleri ile Engelliler Derneği üyeleri katıldı.

Toplantıda ilk konuşan Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş, engellilerin yaptıkları eylemin derneği bilgisi olmadan yapıldığını ifade ederek “Biz 8 yıldırı bu derneği ayakta tutmak için çaba sarf ettik ve bugünlere geldik. Bu bina dahil STK’ların idari ve yerel yönetimin destekleriyle oldu. Bu anlamda bizim engellilerimize verdiğimiz destek yaptığımız yardımlar hem yerinde hem de bu tür toplantılarda anlatılmıştır. O gün yapılan eylemde derneğimize ilgili derneğimizin destek olmadığını söylemişler. O söylemlerde bulunan engellilere sorsanız altındaki akülü sandalye yattığı yatak olmak üzere her konuda destek olmuşuzdur. Bunlar dernek olarak yaptığımız çalışmalarla elde edilmiştir. Yapılan yardımlarla alınan sandalye; dernek yanımızda yer almıyor demelerine kabul etmiyoruz. Nedense yaz döneminde bu çıkıyor. Her zaman onları koruduk kolladık. Engelliler Derneği nerede diye sorsanız nerede bilmezler. Bu zamana kadar dilencilikle para kazananlarla ortadan kalktı ama maalesef bu tarz insanları kullanarak rantlar ortaya çıkıyor” dedi.

“ENGELLİLERİ SUİİSTİMAL EDEREK KULLANANLARI KINIYORUZ”
Altıntaş konuşmasında eylemlerin insanları kırıp dökmeden yapmaları gerektiğine vurgu yaparak “Bir arkadaşımız orada ben mehtapta ben falanca şeyden ilham alarak şiirlerimi yazıyorum demiş. Aynı arkadaş dernek hakkında şikayette bulunmuş ama onun ilk iki kitabına sponsor olan bizdik. Bu arkadaşımıza sandalye vermişiz defalarca, ne zaman ihtiyacı olduğunda bizi aramıştır. Biz ayrım yapmadık. Yine eylemde bulunan arkadaş dernek yanımızdaki yok diyen aileye birçok şeyde yardımı biz yaptık. Belediyemizle görüştük ne yapılabilir diye; bu engellilerle ilgili farklı düzenleme olacak. Bunu Dernekle yapılacak diye başkanla görüştük. Yıllarca bu stant üzerinden para kazanmak isteyenler belli bunlar Didim’de oturmayanlar… Engellileri suiistimal ederek kullananları kınıyoruz. Eylem biçimi olarak, beni aradılar doğru ama biz dernek olarak yanınızdayız demedik. Herkesin eylem yapma hakkı var. Talepleri söylenebilir ama bu kırarak dökerek olmamalı. Biz yeni seçilen belediyemizden çok destek gördük. Biz Engellilere karşıyız gibi bir imaj yaratılıyor ama ya bugüne kadar bir parkımız yoktu ama geçmişteki belediye ve bugünkü belediyemizin desteğiyle bu park yapılmıştır. Belediye Başkanı Sayın Deniz Atabay ne gerekiyorsa yapılsın diyerek talimat vermiştir. Alınan engelli araçta onların hizmetinde olacak. Engelli minibüsün personeli şoförü ve yakıt giderinin yine belediyemiz üstlenecek. O halde bunu nasıl söylüyor!. Bunu kabul etmiyoruz. Rant kaygısıyla bunu yapılması oradaki eyleme karşı değiliz ama kırıp dökmelere karşıyız. Başkan gelecek yıl için söz verdi. Gelecek yıl ara sokaklarda daha düzenli yerler olacak. Bunun sözünü başkan verdi. O yüzden yapılan bu eylem ve dernek suçlamaları kabul etmiyoruz. Kendilerine dönüp bakmaları lazım… Gerek basın gerekse Facebook üzerinde yapılan eleştirilerle ilgili bilmeden yorum yapmamalarını ve araştırarak yorum yapmalarını istiyoruz.” dedi.

“BELEDİYEMİZ BU SENE BÖYLE BİR ÇALIŞMA İÇİN KARAR ALMIŞ SAYGI DUYUYORUZ”
Altıntaş dernek olarak geçmişte ciddiye alınmadıklarını ifade ederek “Bizim karşı geldiğimiz yaz döneminde civar yerlerinden gelenler engelliler kullanılıyor. Yanındaki insanlar bunu yapıyor. Engelliler yapıyor. Bugüne kadar yapılan bu; Didim’deki ihtiyaç sahibi buraya gelmiyordur. Geçmiş dönemde taleplerimiz oldu. Dilekçelerimiz oldu. Dernek çok dikkate alınmadı. Yeni yönetimle konuştuk. Bizim tabii ki taleplerimiz oldu. Baktığımızda gerçekten ihtiyaç sahiplerinin talepleri olmadı. Biz bu tür çalışmaları yapıyoruz. “dedi.

Engellilerin sosyal anlamda bu tür yerlerde olması noktasındaki soruyu da yanıtlayan Altıntaş “Bu işin başka boyutu; Engelliler kullanarak farklı işler yapılıyor. Altınkum’da engellilerin olmadığını ve ailelerin yaptığını biliyoruz duyduk gördük. Bence engelliler istismar ediliyor. Gerçekten ihtiyaç sahibi yok mu var; bunun düzenlemesi yapılmalı. Gerçekten hak edenler orada olmalı. Biz engellileri ayrım yapmadık. Belediyenin yer temini konusunda talebimiz oldu. Geçmişteki yanlışlarla kalmak isteyenler var. O yönde bir çalışma yapılıyor. Belediyemiz bu sene böyle bir çalışma için karar almış saygı duyuyoruz. Önümüzdeki yıl bir çalışma olduğunu söylediler. Bu sene gerçekten ihtiyacı olanların böyle talebi yok.” dedi.

“BU DÖNEM ENGELLİLER SUİİSTİMAL EDİLMİYOR
Altıntaş, gelecek yıl Didim’de engellilerle ilgili farklı bir çalışma olacağına inandığını belirterek “Engelliler derneği olarak muhatap kendimizi kabul ediyoruz ama bugüne kadar bu dernek bu zamana kadar yok sayıldı. Biz engellileri kayıt altına almak istediğimizde ve tüm kurumlardan bilgi aldık. Engelliler en fazla nereden yardım alıyor belediyeden; buraya gelenler bize yönlendirildi. Geçmişte bize yönlendirilmedi. Önce bize yönlendirin kayıt altına alalım dedik, öle oluyor. Günde 3-5 kişi kayıt yapıyoruz. Önce sorunlarını dinliyoruz taleplerine göre çözüm arıyoruz. Derneğe kayıtlı mı, dernek biliniyor mu? Gibi sıkıntılar var. Geçmiş geçmişte kaldı ama çok şeyde dikkate alınmadık. Kırgınlığımız var. Belediyeden bu dönem engelliler suiistimal edilmiyor, bu konuda dernek muhatap alınıyor. Bu çalışmada böyle oluyor. Önümüzdeki yıl farklı olacak. Kaynaştırma olayını gelecek yıl farklı olacak ve buna inanıyoruz“ dedi.

“YALI CADDESİNDEKİ MÜCADELEMİZİ DELMEK İÇİN ENGELLİLER ÜZERİNDEN GELİYORLAR”
Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise, derneklerin ön planda çıkma mecburiyetinde olduğunu belirterek, “Organize olan toplumlar ileriye gitmiştir. Bizim gibi organize olamamış sıkıntılarını Ahbap-çavuş ilişkileriyle dayı-yeğen ilişkileriyle ilişkilerini götürmeye ve problemi çözmeye alışmış bir toplum olarak bunu bir dernek ve yardım derneği olsa da bunu bu şekilde çözmek çok iyi gelmiyor. Derneklerin yaptırım gücü olmadığında halk nezdinden ciddiye alınmamıştır. Kurumlardan da bu şekilde ciddiye alınmamıştır. Ben de dernekçilikten geliyorum. Turizm Derneğinden geliyorum. Bizim en büyük sıkıntımızda ciddiye alınmamaktı; biz tabii üyelerimiz tarafından da ciddiye alınmadık. Biz bir takım yöntemlerle bunu orada başardık. Ne kadar iyi sonuçlar çıkardığımızı orada gördük. Belediye gibi bir yönetim içerisinde olduğumuz için ve meslek örgütü içerisinde ne kadar zor olduğumuzu bildiğimiz için bize Engelli konusunda gelen her şeyi derneğe yönlendirmek için bir prensip kararı aldık. Bu arkadaşların belediye çıkmaları sıkıntı.. Orada ben değil başkanlık makamıyla görüşmek istiyor. Bizde dernek kanalıyla sıkıntılar bize gelsin ve gerçek bir ihtiyaç sahibi olup olmadığını o saplasın. Kapıya gelen her insanı meclis kararı gereğince eline 150 tl verip göndermenin bir mantığı yok. Önemli olan sıkıntıları çözüm noktasında derneğin kurumlara bu sıkıntıyı taşıyıp onu oralara taşıması önemli. Bazı insanların dernek içerisinde buraya gelmek işine gelmiyor. Biz buna karşı çıktığımızda sıkıntılar başlıyor. Bizim muhatabımız Engelliler Derneği diyoruz. Bunun da nedeni yapacağımız işte gönlümüz rahat olsun. Engelliler Derneği bizim için çok önemli. Evet bu sene sokaklarda her türlü gıda ihtiyaç ve eller satış yapanlara karşı mücadele yürüyoruz. Bu satış yapanlar suyun görünen yüzü altında aysberg var. Sokakta bulunan Engelli kardeşimizin dışında en az 3-4 kişi var. Bu bizim özellikle yalı caddesindeki mücadelemizi delmek için engelliler üzerinden geliyorlar. Onlara vaatte bulunuyorlar. Burada Engellilerin yanında bulunanlar başka işler yapıyor. Aşağıdaki mücadelemizi delmek istiyorlar” dedi.

 

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

20140701aw132839_01.jpg

20140701aw132839_03.jpg