Dikkat ettim de ne zaman yaya geçidinde yayalara yol versem, yayalar yüzüme direk anlayamadım der gibi bakıyorlar.
“Neden bize yol verdin, geçsek mi ne yapsak?” bakışı oluşuyor suratlarında.
Geçenlerde bulvarda hamile bir hanımın karşıya geçmeye çalıştığını gördüm. Sabah trafiğinin yoğunluğunu siz tahmin edin. Bir sürü araç geçti ve kimse yaya geçidinde durmadı. Durdum ve hanıma yol verdim. Bir yola baktı, bir bana baktı. Korna sesinden telaşlandı. Siz geçin der gibi bekledi. Belli ki yolda çizilen bu çizgilerin ne anlama geldiğinden habersizdi.
Yaya geçidinin amacı; yayaların güvenli şekilde karşıdan karşıya geçebilmeleri için taşıtların durması, yaya yol vermesidir. Bunu her yaya geçidine kocaman levha şeklinde yazmak mı gerekir? Hiçbir şoförün bunu bilmediğini sanmıyorum.

Yaya da olsam sürücü de olsam mutlaka bir şekilde sinirlerimi zıplatıyor bu konu.
Yayayken yaya geçidi yokmuş gibi davranan sürücülerle uğraşıyorum, ezilmeden geçtim diye kendimi şanslı hissediyorum. Sürücüyken de yayalara yol verdim diye arkamdan korna çalanlarla uğraşıyorum. Hanıma yol verdim diye arkamda oluşan araç kuyruğu ve korna sesi de sabah sabah sinirlerimi bozmaya yetti.
Neden yol vereceğim, önce benim geçmem gibi bir ihtimal varken niye bekleyeyim bencilliği ile hareket ediyor insanlar.

Yaya geçidinin kullanımı konusunda çok hassasım. İnsanların bir şekilde bu geçidin kolay bir kullanımı olduğunu öğrenmesi gerekiyor.
Aslında çok basit olan bu yaya geçidi kullanımını insanlar neden uygulayamıyor acaba? Burada sabırsız insanlar olduğumuzun altı bir kez daha çiziliyor. İnsanların birbirine olan saygısı o kadar azalmış ki adam yolda giderken iki saniye durup bekleyemeye tahammül edemiyor...
Yaya geçidi yolların kenar süsü değildir. Devletin boya israfı hiç değildir.. Ne anlama geliyor, insan bir düşünür...
İngiltere'de sarhoş sürücü bile araba kullanırken yaya geçidine gelince duruyor. Cezası öyle ağır ki yaptırım gücü insanları frenliyor, tabi sürücüde aracını frenliyor. Yaya geçidine gelince hızını kesip, yaya yol veriyor.
Yaya geçidinin anlamını ve ne işe yaradığını Londra'da yaşarken öğrendim. Bu kadar medeni ve güvenli karşıdan karşıya geçme yolu varken ülkemizde insanlar karşılıklı strese giriyor.

Lütfen bu konuda duyarlı olalım. Yayaya iyilik yapmıyor, yol vererek lütufta bulunmuyoruz. Trafik kuralı bu ve kurala uymak zorundayız. Bekle ve yayaya geçiş önceliği ver... Bu çizgilerin anlamı bu...
Bir de insani yönden bakalım. Trafikte sadece araçlar yok. Yayalardan da yaşlısı, çocuğu, hastası, engelli olanları var. Hayatı bu kardeşlerimize kolaylaştırmak varken, bu bencillik niye.

Hakikaten basit olanı zorlaştırma konusunda üzerimize yok...

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA