Doğan Yayın Holding'e verilen eşi görülmemiş cezaya yurtdışından tepkiler yağmaya devam ediyor.

Son olarak 56 ülkenin Soğuk Savaş döneminde bir güvenlik örgütü olarak kurduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği (AGİT), eşi görülmemiş cezadan duyduğu kaygıyı Türk makamlarına iletti.

Türkiye'nin üyesi olduğu Viyana merkezli örgütün internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, AGİT basın özgürlüğü temsilcisi Miklos Haraszti, Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na konuyla ilgili bir mektup gönderdi.

Mektupta Haraszti, "Doğan Grubu'na verilen cezalar, eşi görülmemiş ve dehşet verici boyutta" dedi ve şunları söyledi:

"AGİT taahhütlerine göre, hükümetlerin çoğulcu bir basın için gerekli koşulları sağlamaları ve özellikle de medyadaki eleştirel seslere karşı devletin yasal organları harekete geçirilirken daha kontrollü hareket etmeleri beklenmektedir."

Türkiye'de basın çoğulculuğunun tehdit altında olduğunu belirten Haraszti ayrıca Doğan Yayın Holding'e Şubat ayında da benzer bir ceza verildiğini ve son cezayla birlikte toplam miktarın da 3 milyar dolara ulaştığını anımsattı.

AGİT mektubunda ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Basın çoğulculuğuna etkin bir şekilde önem vermek bütün AGİT üyelerinin yapmış olduğu önemli bir taahhüttür. Yalnızca çoğulculuk basın özgürlüğünü sağlayabilir. Umarım Türkiye de bu standartlara uyar."