Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, görev nedeniyle yurtdışına gidecek yerel ve ulusal basın mensuplarına "Hizmet pasaportu" verileceğini söyledi. Arınç, gazetecilerin çalıştıkları kuruluşlar aracılığıyla ya da bireysel olarak yaptıkları talepleri Emniyet Genel Müdürlüğü"ne bildirmek suretiyle süratle pasaportları kendilerine takdim edeceklerini kaydetti.

Bülent Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü(BYEGM)"nün Antalya"nın Alanya ilçesinde düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuştu. Valiliklerin basın ve halkla ilişkiler müdürleriyle emniyet müdürlüklerinin pasaport şubesi sorumlularına yönelik yaptığı konuşmada Arınç, gazetecilerin yurtdışına çıkışlarında vize ve pasaporta yönelik yaşadığı sıkıntıları bildiklerini söyledi. Arınç, bu sorunu çözmek üzere çalışmaların sürdüğünü kaydetti. 6 ay ya da 2 yıl süreli, doğrudan hizmetle ilişkili bir pasaportu hayata geçirmek üzere altyapı hazırladıklarını bildirdi.

Görev nedeniyle yurtdışına gidecek yerel ve ulusal basın mensuplarına "Hizmet pasaportu" verileceğini kaydeden Bakan Arınç, "Önümüzdeki hafta Ankara"da açıklayacağımız bir sonuçla bütün Türkiye"ye duyurulacaktır. Kuruluşlarınızdan gelecek taleplerinizi de, bireysel taleplerinizi de Emniyet Genel Müdürlüğü"ne bildirmek suretiyle süratle pasaportları kendilerine takdim edeceğiz. Bunun takibini de ayrıca yapacağız. Çünkü bu belli bir amaçla veriliyor, bu amacın dışında kullanılmaması lazım. Ben hiçbir medya mensubumuzun amaç dışı kullanacağını düşünmüyorum. Bu imkanı iyi kullanırsak, bunun devamı gelecektir. Basın mensupları da itibar kazanmalı, itibarlarını artırmalıdır. Toplumda saygın insanlar olarak her zaman değer ve takdir görmelidir. Bu yurtiçinde nasıl böyleyse, yurtdışında da aynı şekilde devam etmelidir." şeklinde konuştu.

"YEREL MEDYA GÜÇLENDİKÇE, DEMOKRASİ DE GÜÇLENECEK"

BYEGM"nin yerel medyaya yönelik eğitimler düzenlediğine de değindi. Son yıllarda yerel gazete sayılarında artış olduğunu söyleyen Arınç, şöyle devam etti: "Bu gazetelerin bazılarının düşük tirajlı ya da sadece ilan alabilmek için çıkmış olabilir. Bunlar 2 bin taneyse, en azından bin 500"ü halkın gözü, kulağı, dili olmak noktasında, 4. kuvvet olan medyanın fonksiyonlarını yapan gazetelerimizdir. Yerel medya güçlendikçe, ben inanıyorum demokrasi de güçlenecektir. Çünkü ulusal çapta gazete, dergi çıkaran, radyo ve televizyonları saymıyorum, yazılı basını konuşuyorum, onların bir kısmının belli hesapları olabilir. Belli amaçları olabilir. Haberleri manipüle edebilirler. Siyasi düşüncelerine veya geleceklerine farklı açıdan yaklaşabilirler. Ama ben yerel medyanın daha özgür olduğunu, yerel medyanın daha içten ve samimi çalışmalar yaptığını şahsen düşünüyorum. Dolayısıyla yerel medyayı güçlendirmemiz gerekiyor. Bunun için hemen her bölgede yerel medya eğitim seminerleri yapıyoruz."

"YEREL GAZETELERDEKİ KALİTE YÜKSELECEK"

İncelediği bazı yerel gazetelerde basit sayfa düzeni ve mizanpaj hataları ile düşük kalitedeki baskı kullanımıyla karşılaştığını ifade eden Arınç, bunu engellemek için çalıştıklarını da belirtti. Arınç, yerel gazetelere kaliteyi getirmek için BYEGM ile ortaklaşa bir çalışma yaptıklarını ve 3 binden fazla CD hazırlattıklarını ifade etti.CD"lerin yerel gazetelerin haber müdürlerine gönderildiğini kaydeden Arınç, bu çalışmanın ardından yerel gazetelerdeki kalitenin yükseleceğine inandıklarını ifade etti. Resmi ilan ücretleriyle ilgili yeni bir düzenleme yaparak ücretleri artırdıklarına değinen Arınç, tirajı 10 binden aşağı olanlara daha fazla, 100 binden yüksek olanlara daha az ilan ücreti ödeneceğini söyledi. Yaptıkları yönetmelik değişikliğiyle basın kartlarına da düzenleme getirdiklerini belirten Arınç, eğitim düzeyi veya başka konulardaki eksikleri nedeniyle basın kartı alamamış basın mensuplarına 3 aylık geçici süreyle tekrar basın kartı alma şansı verdiklerini dile getirdi.