Başbakan Erdoğan"ın sıcak baktığı başkanlık sistemine, Cumhurbaşkanı Gül"den sonra Arınç ve Şahin de karşı çıktı: Parlamenter sistem Türkiye için daha iyi sonuçlar veriyor.

Başkanlık Sistemi ile ilgili çekinceleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara"da yeni bir tartışma başlattı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Gül"ün çekincelerine katıldığını açıklarken, "Başkanlık Sistemi"ne sıcak baktığı bilinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın ne diyeceği merak konusu.

Başbakan Erdoğan geçen yıl katıldığı bir televizyon programında Başkanlık Sistemi için, “Halkımız konsensüs oluşturursa neden olmasın? Böyle bir yapıya karşı yaklaşımım olumludur. Sistemin rahat çalışması konusunda bu olaya sıcak bakıyorum. Bakıyorsunuz, ABD"de çok çok verimli neticeler alınıyor” demişti.

Parlamenter sistem daha iyi

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü"nde düzenlen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, başkanlık ve yarı başkanlık sistemine ilişkin tartışmalarla ilgili, bunun bir rejim konusu olmadığını söyledi.

Arınç, Başkanlık Sistemi üzerine tartışmalar yapılır ve bir konsensüs sağlanırsa bu sisteme geçilebileceğini belirterek “5 yıl TBMM Başkanlığı yaptım. O günlerden kalan tecrübelerim de var. 15 yıldan beri parlamentodayım. Görebildiğim kadarıyla aksayan birkaç yönü olmakla birlikte parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi sonuçlar verebileceği kanaatini taşıyorum” diye konuştu.

Şahin"den Gül"e destek

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa konusunda Cumhurbaşkanı Gül"le aynı fikirde olduğunu söyledi.

taraf