Baş efelik seçimlerine adaylığını açıklayarak çeşitli kesimlerin tepkisi çeken 70 yaşındaki Ayşe Nine"ye Ege zeybeklerinden destek geldi. Bazı derneklerin kadından baş efe olamayacağını yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığını ileri süren Ege Zeybekleri Derneği Başkanı Adnan Yıldız, “Gocunmaya gerek yok, sizde istiyorsanız çıkıp aday olun” diyerek tepki gösteri adaylık yarışına katılmaya davet etti.
Bilindiği gibi; Aydın merkeze bağlı Dalama Beldesi"nde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Ege ve Akdeniz Bölgesi Yörük Ali Efe ve Efeler Şenliği kapsamında ''Baş Efe'' seçimlerinin yapılacağının açıklanmasının ardından Aydınlıların “Bayrak Nine” olarak tanıdığı Ayşe Tülü adaylığını açıklamıştı. Ayşe Nine"nin adaylığı Aydın Efeler Derneği ve Kuvai Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şubesi tarafından tepkiyle karşılanmış ve dernek yetkilileri “Kadından baş efe olamayacağı gibi efe de olamayacağını” iddia ederek organizasyona tepki göstermişti.
Ayşe Nine"nin baş efe adaylığının bazı kesimleri rahatsız ettiğini ifade eden Ege Zeybekleri Derneği Başkanı Adnan Yıldız, kadından efe olamayacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ege"nin sayılı eğlencelerinden olan deve ve boğa güreşleri ile pehlivan güreşlerinde ağalık seçimi yapıldığını hatırlatan Yıldız, “Kadından efe de olur baş efede. Nasıl ki diğer şenliklerde ağa seçilebiliyorsa, efe şenliklerinde de baş efenin seçilmesi kadar normal bir şey olamaz. Baş efeliğe aday olmak bir yürek işi. Eğer isteyen herkes çıkıp aday olabilir. Gocunmaya gerek yok, sizde istiyorsanız çıkıp aday olun. Türkiye"nin içinde bulunduğu ortamda böylesine büyük organizasyonları tek başına yapmak çok zor. Öyle ki bu yüzden bu organizasyonun ilki 8 yıl önce yapılabilmiş. Böyle etkinliklere sahip çıkacak, planları yapacak ve ortalığı idare edecek insanlara ihtiyaç vardır. Bu organizasyonu sahiplenecek ve gerekirse maddi anlamda destekleyecek kişiler vardır. Bunlar arasından en fazla istekli olanı da baş efe olarak ilan etmek gayet normaldir. Bu kadında olabilir erkekte. Biz kadınlarımızla gurur duyuyoruz. Nasıl ki savaşların kazanılmasında büyük bir görev üstlendilerse bu etkinliklerin ve baş efeliğinde gereklerini yapacaklardır” dedi.
Hazırladıkları organizasyona tepki gösterilmesine bir anlam veremediğini açıklayan Düzenleme Komitesi Başkanı Kazım Göner; vatanı, milleti ve bayrağı için canlarını seve seve veren kahraman Mehmetçik ve efeler adına 30 Ağustos tarihinde “Gönül Seferberliği” adı altında bu şenliği düzenleyeceklerini söyledi. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan tüm Yörükleri şenliğe davet eden Göner, tepkilere rağmen şenlikler kapsamında “Baş Efelik” seçimlerinin yapılacağını kaydetti. Bazı derneklerin şenliklere katılmama kararı aldığına işaret eden Göner, bu etkinliği efeler ve şehitler için düzenlediklerinin altını çizerek, etkinliği başarılı bir şekilde tamamlayacaklarını iddia etti.
Tepkilere rağmen adaylık çekilmek gibi bir düşüncesinin olmadığına değinen Ayşe Nine ise, bir şehit torununu olarak “Baş Efeliğe” adaylığını koydu. Bir çok yakınının bu vatan için kanlarını ve canlarını feda ettiğinden söz eden Ayşe Nine, “Bizim ailemizde de birçok efe vardı. Ben vatanımı ve efeleri çok sevdiğim için bütün törenlere bayrağımla katılıyor; askerlerimize ve efelerimize destek veriyorum. Kim ne derse desin adaylıktan çekilmeyecek ve baş efe olabilmek için mücadele vereceğim” diyerek ne kadar kararlı olduğunu ifade etti.