Başkent'te dün başdördüren bir açılım trafiği yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarına katılan 7 bakanıyla biraraya geldi. Başbakan yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yapılan toplantı 1 saat 40 dakika sürdü.
PAKET NETLEŞİYOR

Toplantıda 1 Ekim'de TBMM'nin yeni yasam yılının başlamasıyla birlikte yapılacak çalışmalar ele alındı. Demokratikleşme açılımı çerçevesinde bakanlıkların yaptığı faaliyetler ele alındı. Teröristlerin etkin pişmanlıktan faydalandırılması, bölgeye başta GAP olmak üzere ekonomik yatırımlarını arttırılması, kültürel hakların tanınmasıyla ilgili olarak TBMM'de yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

ÇÖZÜME YAKINIZ

Başbakan Erdoğan, önceki gün Ankara'daki yabancı Büyükelçilere verdiği iftar yemeğinde de Kürt açılımıyla ilgili yine çarpıcı konuştu: "Bedeli ne olursa olsun süreci tamamlayacağız." Hassas bir süreçten geçiyoruz diyen Erdoğan, "çözüme her zamankinden daha yakınız" şeklinde konuştu.

ESAD DESTEĞİ

Bu arada bugün Türkiye'ye gelecek olan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ta , Türkiye'nin Kürt açılımı ile teröre karşı mücadelede desteğini yineledi. Başbakan Erdoğan ile özellikle Kuzey ırak'taki teröristlelerin tasfiyesi konusunu ele alacak olan Esad, suriye kökenli teröristlere güçlü bir mesaj gönderdi. Erdoğan, PKK'ya karşı mücadelede Suriye'nin Türkiye'nin yanında yer aldığının altını çizen Esad, Kuzey Irak'ta barınan ve sayıları 1500 olduğu öne sürülen Suriye kökenli teröristlerin silah bırakması durumunda bunları ülkesine kabul edeceğini söyledi.


Rotayı Çankaya Köşkü'ne cevirdi

Başbakan Erdoğan, daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile de haftalık olağan görüşmesini yaptı. Her perşembe günü yapılan olağan görüşmenin Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'da programlarının olması ve yaklaşık 2 hafta da Ankara'da olmaması sebebiyle öne çekildiği belirtildi. Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un görüşmesi son dönemde yapılan en uzun görüşmelerden biri oldu. Görüşme 2 saat 15 dakika sürdü. Görüşmede demokratikleşme açılımın da ele alındığı da öğrenildi.Başbakan Erdoğan son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile biraraya geldi. Gül ile Erdoğan'ın da haftalık olağan görüşme yaptıkları ve bu görüşmeyi iki gün öne çektikleri öğrenildi. Yeni Şafak