Sarıkamış"taki Kış 2010 Tatbikatı"nda Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile 3. Ordu Komutanı Berk aynı sırada tatbikatı izledi, ancak yan yana görüntüleri verilmedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile 9. Kolordu"nun komutanlarına, Sarıkamış"ta icra edilen tatbikattaki başarılarından dolayı “çok iyi” notu verdi.
Orgeneral Berk"in Erzincan davasında sanık durumunda olması ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ile Milli Savunma Bakanı"nın katılmaması nedeniyle gündemde öne çıkan Sarıkamış 2010 Kış Tatbikatı dün sona erdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, tatbikatın önceki gün icra edilen seçkin gözlemci gününe kuvvet komutanlarıyla birlikte katıldı.
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi, basına kapalı icra edilen tatbikatla ilgili olarak dün bir bilgi notu dağıttı. Bilgi notuna göre Başbuğ, tatbikat bölgesinden önce 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı"nı ziyaret etti.
Bilgi notunda, Orgeneral Berk"in sorumluluğunda, Erzurum"da bulunun 9. Kolordu"nun Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç"ın sevk ve idaresinde yapılan tatbikatla ilgili olarak, “Tatbikat muharebe sahasının tüm boyutları canlandırılarak, atış ve manevra ağırlıklı olarak icra edilmiş, birliklerin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe yetenekleri ve harbe hazırlık seviyeleri çok iyi olarak değerlendirilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Başbuğ da, tatbikatta başarı gösteren komutanları ödüllendirdi.
Bilgi notunda, tatbikatla ilgili şu tespitler yapıldı:

Atışlarda tam isabet
-Kar ve şiddetli soğuklarda zırhlı ve mekanize birlikler, ateş ve manevralarını senkronizasyon içinde başarıyla uyguladı.
-Jetler, helikopterler, topçu ve diğer destek unsurları tam isabetle atışlarını yaptı.
-Birliklerin uygun teçhizat ve yeterli lojistik desteğe sahip oldukları gözlendi.
-Yeni harp silah araçlarının kış şartlarında performansı denendi.
-Kuvvetler arası işbirliği usulleri ve koordinasyon üst seviyede gerçekleştirildi.
-Personelin zor hava ve arazi koşullarına uyum sağlamak için özel eğitimli oldukları, sevk ve idare yeteneklerinin gelişmiş olduğu tespit edildi.

Yan yana görüntü yer almadı
Genelkurmay"ın tatbikatla ilgili olarak hazırladığı video görüntülerinde, Başbuğ ile Berk, aynı protokol sırasından tatbikatı izledi. Videoda, Başbuğ ile Berk"in yanyana görüntüleri yer almadı.




Sarıkamış"taki 2010 Kış Tatbikatı dün sona erdi. ?Genelkurmay"dan verilen bilgi notu ve görsel malzemeye göre, “Atış ve manevra ağırlıklı olarak gerçekleştirilen tatbikatta atışlarda tam isabet sağlandı. Zor hava ve arazi koşullarına uyum sağlandı.”

Gelmezse yakalama kararı çıkabilecek
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın Erzincan"da uygulamaya sokulduğu iddiasıyla açılan davanın bir numaralı sanığı olan 3"üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk"e, 4 Mayıs"ta yapılacak ilk duruşmaya katılması için tebligat çıkardı. Berk, ifade vermeyi reddederse, sonraki duruşmalar için hakkında polis zoruyla getirmeden yakalamaya kadar uzanan kararlar çıkarılabilecek.
HSYK tarafından yetkileri kaldırılan Erzurum Savcısı Osman Şanal"ın yürüttüğü soruşturma sırasında iki kez ifadeye çağrılan Berk, soruşturmanın hukuksuz olduğu, ifadesinin ancak askeri savcılıkça alınabileceği gibi gerekçelerle mazeret bildirmeden savcılığa gitmedi. Şanal bunun üzerine, ifade vermesi için Berk"e 26 Şubat"a kadar süre tanıdı. Ancak bu süre dolmadan Şanal"ın yetkileri kaldırıldı. Şanal"ın yerine yetkilendirilen savcılar ise Berk"in ifadesini almadan dava açtı. İddianamede, bu duruma soruşturma kapsamında tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner"in birinci sınıf savcı olması nedeniyle “acele işler” kapsamında ele alınması neden oldu. Bu nedenle de Berk hakkında ifade alınmadan hemen dava açılması yoluna gidildi.
Davaya bakacak olan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya ilişkin tensip tutanağını hazırladı ve 4 Mayıs"ı duruşma günü olarak belirledi. Tutanakta, davanın tutuksuz sanıklarından bir bölümünün de duruşmaya katılmaları gerektiği belirtildi. Berk, Ali Tapan, Ahmet Saraçlar ve Yaşar Baş"a duruşma gün ve saatini gösteren tebligat çıkarılarak kaydedilen günde mahkemeye gelmelerini istedi. Tebligatın ekinde, davanın iddianamesi de yer aldı.

Yakalama kararı çıkabilir
Mahkeme, Berk"in mazeret bildirmeksizin birden fazla duruşmaya katılmaması halinde, hakkında polis zoruyla getirme kararı verebilecek. Berk polis tarafından duruşmaya getirilemezse, hakkında yakalama kararı da çıkarılabilecek. Bu durumda, polis ve jandarmaya, ifadesinin alınması için görüldüğü yerde Berk"i yakalamaları talimatı verilecek.

Milliyet