Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Balyoz Darbe Planı iddialarıyla ilgili olarak başlatılan soruşturma çerçevesinde dünkü gözaltına almalar üzerine Ankara"da kalarak gelişmeleri yakından izlemeyi tercih etti. Başbuğ, bugün Mısır"a yapacağı resmi geziyi dünkü gelişmelerin ardından son anda erteledi.
Başbuğ, 2 gün sürecek resmi ziyareti nedeniyle bugün Mısır"a gidecekti. Ancak, Başbuğ dün aralarında eski kuvvet komutanlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması üzerine gezisini erteledi.
Başbuğ, Balyoz Darbe Planı ve planda İstanbul"da iki caminin bombalanmasının öngörüldüğü iddiaları üzerine, Genelkurmay Karargâhı"ndaki basın sohbetinde şöyle demişti:

"Lanetliyorum" demişti
“Biz eğitimde kullandığımız dokümanlara talimname deriz. Talimnamelerimiz var. Talimnamelerimizde taarruzla ilgili bölüme baktığımız zaman ki tahmin ediyorum çoğunuz da askerlik hizmetini yaparken bunları görmüşsünüzdür.
Talimnamelerimizden baktığımız zaman özellikle hücum bölümü, hücum bölümü ne demek? Taarruzun en son safhası. Biz askere ne dedirttiriyoruz biliyor musunuz?
"Allah, Allah" diye askere taarruz ettiriyoruz. Yani şimdi ben size soruyorum, vicdansızlara soruyorum.
Allah, Allah diye askerine hücum ettiren, taarruz eden bir ordu, nasıl Allah"ın evi camiye bomba atmayı düşünür. Vicdansızlıktır. Lanetliyorum bunları. Bu kadar vicdansızlık olur mu?”

Karargâhta olağandışı toplantı
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, yaşanan sıcak gelişmelerin ardından dün öğleden sonra Genelkurmay Karargahı"na giderek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüştü. Eski komutanları tutuklanan iki kuvvet komutanının, karargâha yaptıkları ziyaret dikkati çekti. Zirvede, emekli ve muvazzaf subaylara dönük olarak gerçekleştirilen son yılların en geniş çaplı gözaltı operasyonu, bunun olası yansımaları ve Balyoz planına ilişkin olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı"nca sürdürülen soruşturmanın ele alındığı öğrenildi.

Soruşturma başlatılmıştı
Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin haberler üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Birinci Ordu"da adli ve idari soruşturma başlatmıştı. Orgeneral Başbuğ da, “Özellikle Kara Kuvvetleri Komutanlığımız, konuya ilişkin detaylı, derinlemesine incelemelerine devam ediyor. Bu incelemeler de sonuçlandıktan sonra, elbette, bunun da bu hafta içinde neticelenmesini istiyoruz, fazla uzaması da doğru değil. Bunları tabii ki sizlerle paylaşacağız. Şimdi bu iddialar kapsamında vahim konular, vahim iddialar” demişti.
Milliyet