Başbakanlık Teftiş Kurulu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Hrant Dink cinayetiyle ilgili soruşturmayı tüm boyutlarıyla gözden geçirerek bir rapor hazırladı. Güvenlik kurumlarının ihmallerinin tek tek sayıldığı rapora göre, Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Yasin Hayal, McDonald's'ı bombalamadan önce yurtdışıyla birçok telefon görüşmesi yaptı, ancak kiminle görüştüğü belirlenemedi. Rapora göre, "McDonald's olayı çözülseydi Dink ölmeyecekti." Dink'in eşi Rakel Dink'in mektubu üzerine Başbakan Erdoğan'ın istediği incelemeyi tamamlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu, hazırladığı dosyayı Başbakan'a sundu. Raporda "ihmal" ve 3 karanlık nokta tespit edildi:

* NEDEN İMHA EDİLDİ?: Erhan Tuncel'in aralarında Yasin Hayal'in de bulunduğu kişilerle 9 ay boyunca yaptığı telefon görüşmesi kayıtları, delil niteliği taşımadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından Emniyet'e gönderildi. Bu kayıtlar, "ailevi, özel görüşmeler içerdiği" gerekçesiyle savcı talimatıyla imha edildi. Ancak, böyle önemli bir olayda bu kayıtların neden imha edildiği konusu aydınlatılamadı. Müfettişler, "9 ay boyunca yapılan görüşmelerde hiç mi suç unsuru yok" sorusunu sordu. "Delil karartma" sonucuna varılamadı ancak olayda ihmal olduğu saptandı.

* MC DONALD'S BOMBASI: Dink cinayetin ucunun McDonald's'ın bombalanması olayına kadar dayandığı ifade edildi. Bombalama emrini veren Erhan Tuncel'in bu davada tek cümle dahi ismi geçmedi. İfadesine başvurulmak üzere mahkemeye çağrıldığında iki Jandarma astsubayı evine gidip, komşularına, bakkala soruyor, "Bulamadık" diye geri dönüyor. Tuncel, arandığını öğrenince mahkemeye gidip ifade vermiyor. Bu olaydan 2 ay sonra da Emniyet istihbarat elemanı olarak çalışmaya başlıyor. Eğer McDonald's olayı çözülseydi belki Dink cinayeti engellenecekti.

* NEDEN ÖNLEM ALINMADI?: Müfettişlerin İçişleri Bakanlığı'ndan istedikleri bilgi ve belgeler sonucunda Hrant Dink çok sayıda ölüm tehdidi aldığı ancak bu konuda hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle bazı kamu görevlilerinin, "ağır ihmali" bulunduğu saptandı. Bu ihbarlar dikkate alınsaydı, belki Dink hayatta olacaktı.

* KUMAR PARALARI NEREDEN?: Yasin Hayal'in KKTC'de kumarhanelerde yüklü miktarlarda kumar oynadığı bilgisine ulaşıldı. Ancak bu kumar paralarının nereden geldiği, olayla bağlantısı derinleştirilemedi.
SABAH