Tunus'ta Bin Ali rejiminin bakanlarının çoğunlukta bulunduğu geçiş hükümetini düşürmek için sokağın baskısı başkentte yoğunlaşırken ülkenin orta batı kesiminden gelen gençler, geceyi Başbakanlık önünde geçiriyor.

Ülkede hafta sonu gösterilerin devam etmesi, okulların yeniden açılacağı bugün ilköğretim eğitmenlerine sınırsız grev çağrısı yapıldığı bir sırada, geçici hükümetin halkın baskısına dayanma gücü konusunda spekülasyonlar yapılıyor.

Polise göre sayıları 3 bini bulan ve sendikacılar, solcu muhalifler, islamcılar, kadın ve çocuk sade vatandaşlardan oluşan protestocular, tüm gün Başbakanlık merkezini kuşatarak, geçiş hükümetinin istifası için gösteri yaptı.

Ülkenin yoksul orta batı kesiminden gelen ve kendilerine ''Özgürlük kervanı'' adını veren gençler de göstericilere katılarak, ''Halk hükümeti düşürmeye geldi'' diye slogan attı, ''Zenginliğimizi çaldılar, devrimimizi çalamayacaklar'', ''Şehitlerin kanını satmayız'' yazılı pankartlar taşıdı.

BM'ye göre, en az 100 kişinin öldüğü halk ayaklanmasının bastırılması sırasında hayatlarını kaybedenlerin resimlerini de taşıyan göstericiler, ''diktatörlükten geriye kalanları düşürmeye'' geldiklerini haykırdı.

TSİ 21.00'de başkentte sokağa çıkma yasağı başlarken geçiş hükümeti istifa etmeden meydanı terk etmeyeceklerini söyleyen genç göstericiler, geceyi geçirmek için uyku tulumları, çadırlar temin etti, kent halkı da gençlere sandviç ve içecek getirdi.

Bu arada, devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin aralarında eski İçişleri Bakanı'nın da bulunduğu üç yakın isim evlerinde gözetim altında alındı.

Resmi TAP ajansı, Senato Başkanı ve eski İçişleri Bakanı Abdullah Kallel ile Bin Ali'nin danışmanı ve politikasının mimarlarından Abdülaziz Bin Dia'nın yanı sıra bir başka önde gelen danışmanı Abdülvahab Abdullah'ın evlerinde gözetim altında tutulduklarını bildirdi.

TAP daha önce bu kişilerin arandığını duyurmuştu.

Öte yandan, Kanada hükümeti, kısa süre önce Montreal'e gelen Bin Ali ailesinin mensuplarının hepsinin Kanada vatandaşı olduğunu bildirdi.

Önceki gün ''Bin Ali, devrik rejimin üyeleri ve yakınları ülkeye hoş gelmedi'' diyen Kanada Göç Bakanı Jason Kenney, bu kişilerin tamamının Kanada vatandaşı olduklarını, dolayısıyla ülkede bulunma hakkına sahip bulunduklarını belirtti.