Yerli otomobil üretiminin onursal bir mesele olduğunu kaydeden Jantsa Genel Müdürü Ercan Çerçioğlu, yerli otomobilin jant kalıbını ücretsiz olarak üretebileceklerini açıkladı.
Türkiye'nin ve dünya otomotiv sektörünün önde gelen jant firmaları arasında yer alan Jant Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (JANTSA) yerli otomotiv üretimine sıcak bakıyor. 1977 yılında Şefik Çerçioğlu önderliğinde 600 ortak tarafından Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça kasabasında kurulan JANTSA Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Ocak ayında TÜSİAD İstişare Konseyi toplantısında ‘babalar'a yaptığı ‘yerli otomobil üretin' çağrısına somut bir yaklaşım gösterdi. Tarım sektöründe iddalı olarak zirai jantlar ile başlayan ve 1980 yılında ağır vasıta jantı, 1990 yılında tubelles jantı ve 2000 yılında da iş makinesi jantı üretimine başlayan JANTSA Genel Müdürü Ercan Çerçioğlu, yerli otomobil üretiminin milli ve prestij meselesi olduğunu belirtti.
“YERLİ OTOMOBİLİN JANT KALIPLARINA BİZ YAPABİLİRİZ"
Türkiye'nin bugüne kadar yerli bir otomotiv markasına sahip olamamasına eksiklik olarak gördüğünü belirten Ercan Çerçioğlu, "Biz otomotivde dünyada en iyi 3-5 ülke arasında yer almamıza rağmen dünya piyasasında bir Türk otomobil markası bulunmuyor. Otomobil markası olan Kore'yi daha dün biz kurtardık. Malezya'nın dahi otomotiv markası var. Türkiye'de bu ülkelerden çok daha iyi şartlar var. Yerli otomobil bir onur meselesidir. Yerli otomobilin jant kalıplarını ücret almadan biz üretebiliriz. Bir otomobilin jant kalıbının sıfırdan tasarlanıp yapılması yaklaşık 250 Bin dolar civarında. Ve ilerisinde bu projeden hiç kar amacı gütmeden yerli otomobil için jant üretimi yapabiliriz. Bunu bir görev olarak düşünüyorum. Bu iş için kar amacı gütmek çok doğru değil, bu iş milli bir meseledir" dedi.
“YERLİ OTOMOBİLİ YAPAMAMAMIZ AYIP”
Türkiye'nin otomotiv sektöründe ciddi bir potansiyeli olduğunu dikkat çeken Çerçioğlu, "Önümüzdeki yıllarda Avrupa'nın araçları Rusya ve Türkiye'de üretilecek. Ülkemizde çok iyi bir otomotiv yan sanayi kültürü var. Bilgili yetişmiş kalifiyeli elemanımız var. Pratik zekalı insanlarımız var. Yerli otomobil hayal değil, bir prestij meselesidir. Türk tankını yapan yerli otomobili de yapabilir. Açıkçası bunu yapamamamız ayıp” diye konuştu.
BAŞNAKANLIKTAN CEVAP BEKLİYOR
Yerli otomobil üretimi konusunun Türk Traktör'ün 600. bininci traktörünü banttan indirilmesi töreninde tekrar gündeme gelmesiyle konuyu ciddi ciddi düşünüp bir adım attıklarını ifadeden Çerçioğlu, "Başbakan'ın geçtiğimiz günlerde yerli otomobil çağrısını yenilemesi üzerine Başbakan Yardımcısı Salih Kapusuz'a jant kalıplarını üretebileceğimize dair yazı gönderdim. Bu onurlu meselede bizimde bir katkımız olmasını istiyoruz. Yerli otomobilin üretimi konusunda herhangi bir engelimizin olduğuna inanmıyorum. En alasıyla yerli otomobil üretebiliriz" şeklinde konuştu.
TÜRK TANKININ JANTLARINI ÜRETİYORLAR
800 kişinin çalıştığı Aydın Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikada yaklaşık bin 500 çeşit jant ürettiklerini Dile Getiren JANTSA Genel Müdürü Ercan Çerçioğlu, şunları söyledi: "Fabrikamızda ürettiğimiz jantların yüzde 75'ini 75 ülkeye ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Birçok önemli markanın jantlarını Aydın'da üretiyoruz. Askeriyenin kullandığı Türk tankının Portür jantlarını da biz üretiyoruz. Yerli otomobilin jant kalıplarını ve sonrasında kar amacı gütmeden yerli otomobilin jantlarını da üretmeye hazırız"
JANTSA
Türkiye'nin ve dünya otomotiv sektörünün önde gelen jant firmaları arasında yer alan JANTSA, bin 500 çeşit jant üretimi yapıyor. Yıllık 1 milyon 600 bin adet jant üretimi gerçekleştiriyor. JANTSA’nın 2010 yılında 84 milyon, 530 bin 430 TL’lik satış yaptı. Dünyanın 75 ülkesine jant ihracatı yapıyor. Bugüne kadar iş makinesi, ağır vasıta, motosiklet gibi araçlar için jant üretimi yapan Jantsa yeni İtalyan ortaklığı ile 2012’de otomobil jantı üretimine giriyor.
JANTSA’nın belli başlı üretim yaptığı markalar ise şöyle: Hyundai, Mercedes, Volvo, Otokar, Hino Motor, Hydrama, Hidromet, BMC, Tırsan, Karsan, Temsa, Tromsan, Michelin, Prelli.