CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "siyasette yaşanan gerginlikten, yeni anayasaya, Kürt sorunundan eşi Sevim Kılıçdaroğlu'nun eleştirilere konu olan sözlerine" kadar SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve CHP muhabiri Evrin Güvendik'e açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı: 
Siyasi ortamdaki gerginlik nasıl aşılır? Örneğin, bayram sonrasında AK Parti Genel Merkezi'ne iade-i ziyaret düşünüyor musunuz? Ben, siyasetin çok fazla sertleşmesinden yana değilim. Sayın Başbakan'ın annesi vefat ettiğinde taziyede bulundum. Bu siyasi değil, insani bir görevdi. AKP milletvekili vefat ettiği zaman Meclis'teki törene katıldım. Bu yaklaşımlarıma Başbakan'ın siyasetin yumuşaması çerçevesinde olumlu bir yanıt verdiği kanısında değilim. Sert söylemler karşısında iade-i ziyaret görünmüyor. 
Siyasi gerilim yeni anayasa sürecini etkiler mi? Biz, o sürecin sahibini Sayın Cemil Çiçek olarak görüyoruz. Anayasa konusunda samimiyiz. Bizim kırmızı çizgimiz Türkiye'nin kuruluş felsefesidir. Bunlar toplumun ortak değerleridir. Birisi, "Bu ortak değerlere karşıyım" diyorsa çıksın söylesin. 
Vatandaşlık tanımı konusundaki tavrınızı ne? Bu konu komisyonda görüşülecek. "İlla şu olsun" diye dayatma içinde olmayacağız. Ama AKP'nin görüşünü bilmiyoruz. 
 
ESKİ DEFTER TARTIŞMASI 
Karşılıklı yolsuzluk iddiaları 'tencere dibin kara seninki benden kara' siyasetine mi dönüştü? Bize gelen bir şikayet varsa hemen oturuyoruz araştırıyoruz. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. AKP yapıyor mu? 
AK Parti, "Konu yargıda" diyor... Soruşturma iki boyutludur. İdari soruşturma yapıyor mu? 
"Müflis tüccar eski defterleri açar" eleştirisine ne diyorsunuz? Başbakan'a açık bir çağrı; CHP hangi sorun konusunda çözüm üretmemiş, çıksın söylesin.
Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun Kürt sorunu raporu CHP'nin kurumsal kimliğini yansıtıyor mu? Sezgin Tanrıkulu'nun kendi çalışması. Güzel bir çalışma. Kendisi de "Eksik, yanlış tarafları olabilir" demiştir.
Hükümet, terörle mücadelede neyi eksik bırakıyor da siz "akil adamlar" marifetiyle çözüm öneriyorsunuz? Neyi tam yaptı da "Şurasını eksik yaptı" diyelim. Önerimiz, parlamentonun harekete geçmesi. İkili komisyon öneriyoruz. Bir milletvekillerinden bir de onun dışında akil adamlardan oluşan komisyon. Bu, Türkiye'nin ortak sorunu. AKP bu çözüme yanaşmıyor. 
Tutuklu milletvekilleri CHP'nin sorunu olarak devam ediyor mu? Siyasette ahlak dediğiniz bir şey varsa protokolün altına imza atanların gereğini yapması lazım. Biz gereği için çalışıyoruz. Bazı şeyler var ki onu çıkıp söylemek doğru olmaz. Bir değil birden fazla girişimimiz var.
Kurultayı ötelediniz, kendi delege yapınızı kurduktan sonra mı kurultaya gideceksiniz? Kendi delegelerimi, kendi adamlarımı kurmak gibi bir niyetim yok. Ben CHP'liyim. Her arkadaşım da CHP'li. İki seçimin ortasında kurultay mı olur? 
Fikri Sağlar, Gürbüz Çapan gibi isimler partiye döndü. Bu yaklaşım Mustafa Sarıgül için de geçerli mi? Ülkenin çıkarları partinin çıkarlarından her zaman üstündür. Bu felsefeyi kabul edenlere her zaman partimiz açık ama kişisel beklentiler ve çıkarlarla gelenlere kapımız kapalı. 
Sayın Deniz Baykal Cumhurbaşkanı adayınız mı? Şu anda "Şu kişi ya da bu kişi adaydır" diye bir düşüncemiz yok. 
 
'Aile içindeki bir şey'
Eşiniz Sevim Hanım'ın röportajı... "Sol taş çatlasa yüzde 35 oy alır" dedi. Eşinizin görüşlerine katılıyor musunuz? O konulara girmek istemem. Bu aile içindeki bir şey. 
Ama politika bu? Girmem ben. 
Sizce solun taş çatlasa oyu ne kadar? Öyle bir tahmin yapmadım hiçbir zaman. 
Toplumsal kabuller oluştu oy oranlarıyla ilgili... Eğer bu ülkede sosyal demokratlar yüzde 42'ye varan bir oy almışlarsa böyle dar kalıplar içine sokmamak gerekiyor.