Bu soru Ankara'ya kadar ulaştı ve Başbakan Tayyip Erdoğan şehit haberlerinden hemen sonra şu açıklamayı yaptı. "Bizim güvenlik güçlerimize, askerimize sıkılan bu kurşunlar hiçbir zaman bizim 72 milyon vatan evladının birliğine beraberliğine yönelik başlattığımız ve sürdürmekte olduğumuz bu süreci engellemeyecektir."

Başbakan'ın bu kadar hassas ve sıcak bir olayda anında açıklama yapması kulislerde şu yorumlara neden oldu: "Başından beri demokratikleşme açılımını sabote etmek isteyenler olacaktı. Bu muhtemel sabotajın ardında özellikle PKK içindeki Suriyeli teröristlerin olduğu devlet tarafından biliniyordu."

Ankara'daki soru ise şu: "Neden Suriye uyruklu teröristler?"

Bu sorunun cevabı ise şöyle özetleniyor: "Türkiye'deki demokratik açılım PKK'nın silah bırakmasına neden olduğunda o bölgede PKK'ya finansman sağlayan başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere birçok bağlantının son bulması anlamına gelecek. Bu bağlantıların da PKK içindeki Suriyeli teröristler tarafından sağlandığı biliniyor . Türkiye'nin Şam'a son gönderdiği mesaj ise şöyle: "PKK içindeki Suriyeli teröristleri kontrol altına alın."

Bütün bu bilgiler ve gelişmeler toplandığında 7 askerimizin şehit olmasına neden olan bu olayla ilgili olarak Başbakan Erdoğan'ın anında gösterdiği refleks şöyle açıklanıyor:

"Türk istihbaratı demokratik açılımı sabote etmek üzere birçok örgütün devreye gireceğini biliyordu. Suriye uyruklu teröristler öncelikli ihtimal olarak değerlendirilmişti. Başbakan Bu açıklamayı yaparak bu sabotajın nerden geldiğini biliyoruz, o tuzağa düşmüyoruz demek istedi.” / hürriyet