CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme getirdiği Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki"nin de karıştığı iddia edilen yolsuzluk dosyası konusunda Başbakan"ın "Yine çaktın" şeklindeki yüklenmesine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

YANIT VERMEDİ: Ben kapatılan bir davadan söz ediyorum, o, 17 kişilik çeteden 1 kişinin nasıl mahkum edildiğini söylüyor. Zaten kendisi itiraf etmiş, "Rüşveti ben topluyordum" diyor. Onun mahkum olması kadar doğal bir şey yok zaten. Biz, o 17 kişilik çeteyi 1 kişiye nasıl 1"e indirdi, hangi gerekçeyle 1"e indirdi, biz onu soruyoruz. Kapatılan bir davadan söz ediyorum. Vali"nin, Emniyet"in "Rüşvet, irtikap vardır" dediği dosyanın hangi gerekçeyle, niçin kapatıldığını sordum. Ben, bilirkişi raporu hazırlanmadan önce aklama raporunun hazırlandığını, aklama raporunu hazırlayan vali yardımcısının ismini, o tarihte Kayseri Valisi olmayan bir kişinin nasıl kapatma dosyasını imzaladığını, aynı kişinin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olduktan sonra kendi aklama yazısını nasıl aklattığını sordum. Sayın Başbakan bunlardan hiçbirisine yanıt vermedi.

OLTAYA YAKALATILDI: Sayın Başbakan birileri tarafından oltaya yakalatıldı. Sayın Başbakan oltadadır. Benim sorduğum sorulara hala yanıt bekliyorum. Başbakan bürokratlarına “4 Aralık 2007"de bilirkişi tayin edilmesine karşın Vali Yardımcısı aklama raporunu 3 Aralık 2007"de nasıl veriyor?” sorması gerekiyor. Ben 26 sayfalık bir tutanak var, bu tutanaktan 10 sayfa niçin eksildi diye soruyorum, Sayın Başbakan başka bir tutanaktan anlatıyor. O tutanakları da bugün göreceksiniz... Başbakan"ın eline bir dosya tutuşturuldu, incelemeden çıktı, birilerini savunma konumuna düştü. Başbakan"ın görevi yolsuzlukları savunmak değil, yolsuzlukların üzerine gitmektir.

SİLİVRİ ADINI KULLANMADI: Kılıçdaroğlu, Kayseri"deki yolsuzluğu açıklayan kişinin şu anda nerede olduğunu sorduğunu anımsatarak “Silivri"de olduğunu biliyordum. Başbakan"ın "Şu anda Silivri"de hapiste" demesini bekliyordum. Ama ısrarla Silivri lafını kullanmadı, niye kullanmadı? "Benim malvarlığımla ilgili iddiada bulunanlar şimdi Ergenekon"dan yatıyor" demişti. Kayseri"deki davayı kapatıp "Rüşveti ben alıyordum, dağıtıyordum, bir çetemiz vardı" diyen adam şu anda Ergenekon"dan yatıyor. Başbakan Silivri adını kullanmaktan özenle kaçındı” dedi.

HABERİ YOK: Ben Başbakan"a siyasallaştırdıkları yargının dosyaları nasıl kapattığını bu örnek olayla göstermek istedim zaten. "Kadir Topbaş"la ilgili de yargıya gitmediniz" dedi. Yargıya gittik, davaları devam ediyor. Başbakan"ın haberi yok, haberi olsa belki dosyayı kapatacaktı. Ama meraklanmasın, bütün davaları izliyoruz, bütün hukukçularımızla izliyoruz. Başbakan görecek tabloyu.

Hükümet bugün açıklama yapacak

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun Kayseri Büyükşehir Belediyesinde yaşandığını öne sürdüğü rüşvet iddiaları hakkında incelemenin sürdüğünü, bugün detaylı bir açıklama yapacağını söyledi.

VAtan