BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılından sonra çok daha detaylı, çok daha geniş çaplı bir anayasa değişikliği mutabakatla yapmak istediklerini belirterek, “Bizim ne Anayasa Mahkemesi ne HSYK'da bir tane temsilcimiz yok. Bizim tarafımızdan atanan bir kişi yok. Çıksın bir kişi ispat etsin ben bu görevden ayrılırım” dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ankara'dan "ANA" uçağı ile saat 14.35'te Samsun Çarşamba Havaalanı'na indi. Erdoğan'ı Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Yusuf Ziya Yılmaz, milletvekilleri ile çok sayıda partili karşıladı. Karşılamanın ardından Erdoğan, Canik İlçesi"ne geçti Belediye tarafından yaptırılan Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Burada Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve "Üreten Samsun'un Yıldızları" adı altında düzenlenen vergi rekortmenlerine ödül verilmesi törenine katıldı. Törene Başbakan Erdoğan"ın yanı sıra, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile işadamları ve partililer katıldı.

DAHA KAPSAMLI BİR DEĞİŞKLİĞİ İSTERDİK

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmasında, Anaya değişikliği konusuna değindi. Bir sürecin içerisine girdiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu süreçte çok farklı yerlere bazı konular çekiliyor. Tabi bu bizleri rahatsız etmiyor değil. Biz anayasa değişikliği süreci içindeyiz. Bu anayasa değişikliği süreci içinde 14 gün 14 gece parlemento içinde çalışma yaptık. Bu çalışma esnasında biz neyi değiştiriyoruz. Gönül isterdi ki daha geniş bir değişikliği, paketin daha büyük olduğu bir değişikliği gerçekleştirelim. Ama anlaşabileceğimiz, anlaşabildiğimiz bir muhalefet yok. Kendileriyle "Hadi görüşelim" dediğimizde, dedikleri "Bir yıl sonra seçim var. Niye şimdi değişiklik. Bir yıl sonra seçim var. Niçin şimdi anayasa değişikliği". İnsaf ya. Bir yıl ne demek. Bir yılda bırak siyasette 24 saat çok büyük bir fırsattır.”

BİZİM TARAFIMIZDAN ATANAN BİR KİŞİ YOK

2011 yılından sonra çok daha detaylı, çok daha geniş çaplı bir anayasa değişikliğini geniş mutabakatla çözmek istediklerini belirten Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

“Diyorlar ki "Hükümet kendisini yargıya götürmekten koruyor". Bizim ne Anayasa Mahkemesi ne HSYK"da bir tane temsilcimiz yok. Bizim tarafımızdan atanan bir kişi yok. Çıksın bir kişi ispat etsin ben bu görevden ayrılırım. Böyle birşey yok. Kim hazırlıyor? Bakın Cumhurbaşkanı'na teklif yapılır, Cumhurbaşkanı da kendisine yapılan teklifler içerisinde oraya isimler atar. 4 tane atama yapar. Bununla alıp veremedikleri. Bir de mevcut yedek üyeler ne olacak yeni dönemde onlar asıl üye olacak. Olay bu. HSYK"ya gelince; HSYK"da da önemli olan şu. İki ayrı çalışma yürütecekler. Burada hazmedekleri şu; Samsun, Rize, Edirne, Van"daki hakim ve savcı, bunlar 10 tane HSYK"ya temsilci gönderebilecek, seçebilecekler. Ne diyor buna muhalefet "İktidar atama yapacak". Allah aşkına bunun bizimle ne alakası var. AB ülkelerine Amerika"ya bakın. Hepsinde federal üyeler, konseyler hükümetlerin ataması var. Bizde ne TBMM, ne bizim atamamız var. Sadece Adalet Bakanı ile müsteşarı orada yer alıyor. Bu zaten önceden de vardı. Yeni birşey değil. Bundan hareketle hükümet burayı ele geçirmeye çalışıyor diyorlar. Ele geçirme konusunda en büyük kabiliyet sizde. Geçmişte bunu yaptınız. Buralara atadınız. Millet bunu biliyor. Bizim böyle bir çalışmamız yok.”
Hürriyet