Çiller"in Başbakanlığı döneminde Kuşadası Marina"dan kaybolan Jet Ski olayından yıllar sonra, yeni bir Jet ski tartışması başladı. TBMM"den geçen Gelir Vergisi kanunu ile, Başbakanlığa vergiden muaf Jet Ski alım yetkisi verildiği öne sürüldü. Kaybolan Jet Ski, ünlü komedyen Levent Kırca"nın skeçlerine de konu olmuştu.

TBMM"de kabul edilen ve Gelir Vergisi Kanununda değişiklik öngören yasa, yıllar sonra yeniden ""Jet Ski"" tartışması başlattı. Maliye Bakanlığı eski müsteşarı ve MHP milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Başbakanlığa alınmak üzere vergi muafiyeti getirilen taşıtlar arasında ""Jet ski"" de olduğunu belirtti ve ""KDV ben yaptım oldu vergisi değildir. Norm vergidir. Başbakanın paşa gönlü öyle istedi diye düzenleme yapamazsınız"" dedi.

Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç de, “ Kayseri"de DSİ"nin çok modern bir kayak merkezi var. Herhalde oraya birileri çok özel araçlar alacak, vergi vermeyecek. Yine bunlar arasında deniz araçları olarak da jet skiler, motorbotlar, sürat tekneleri, lüks yatlar var. Jet-skiyi Başbakan ne yapacak? Ne yapacak jet-skiyi ÖTV"den, KDV"den istisna ederek? "" diye sordu.

ÖTV YASASINDAKİ İKİ SAYILI CETVEL
Yasa ile Başbakanlık ve kamuya alınacak araçlar için vergi istisnası getiriliyor. Kanunun bu maddesinde ""Başbakanlık merkez teşkilatına yapılan motorlu taşıt teslimi, kiralanması ve bunlara ilişkin işlemler KDV, ÖTV ve Gümrük Vergisi dahil her türlü vergi, resim, harç ve ücretlerden istisnadır” deniliyor.

Bu maddede ayrıca kapsam olarak da “4760 saylı kanuna ekli (2) sayılı cetvelde gösterilenler” ifadesi de yer alıyor. (2) sayılı cetvelde ise otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, TIR çekicilerinin yanı sıra ""Diğer eğlence ve spor tekneleri"" ifadesi bulunuyor.

LEVENT KIRCA"NIN ESPRİSİ

Tansu Çiller"in başbakanlığı döneminde de Kuşadası TURBAN Marina"nın jet-skileri uzun süre gündemden düşmemişti. Marinada bulunan 2 adet jet-skinin, Çiller"in oğlu Berk ve Mert Çiller tarafından kullanıldığı ve daha sonra bunların kaybolduğu, TBMM KİT Komisyonu raporlarına da girdi.

Ünlü komedyen Levent Kırca da, bu konuyu unutulmayan bir skeç ile ekranlara taşımıştı. Skeçte, makyaj ile Özer Çiller"e benzeyen Levent Kırca, Berk Çiller rolündeki oğluna "" Devletin sikisini almışsın, sikiyi ne yaptın, kaybolmuş"" diye sesleniyordu. (Gazeteport)