Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Türk Basınında Sansürün Kaldırılışının Yıl Dönümü "Basın Bayramı" dolayısıyla yayımladığı mesajında, gelişmiş demokrasilerde ifade, haber alma ve eleştirme özgürlüğünün yanı sıra, özgür, tarafsız, sorumlu ve sağduyulu basın organlarının varlığının da hayati bir önem taşıdığını bildirdi.
 
Demokrasinin tehdit altında olduğu, vesayetin hüküm sürdüğü bir ortamda, basın özgürlüğünden, ifade hürriyetinden ve sağlıklı bir medya işleyişinden bahsetmenin mümkün olamayacağına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: 
 
"Geçmiş yıllarda ifade özgürlüğüne uygulanan tehdit ve baskıların ceremesini yaşamış biri olarak, ifade etmek isterim ki, hiçbir basın mensubunun mesleki faaliyetleri dolayısıyla baskı görmesine, bu baskılar yoluyla basın özgürlüğünün tehdit edilmesine müsaade etmeyiz. Hükümet olarak, bugüne kadar bu anlayışla hareket ettik, demokrasimizin standartlarının yükselmesi ve basın mensuplarımızın daha özgür bir ortamda mesleklerini icra edebilmeleri için yoğun gayretler gösterdik. Medya mensupları ve yöneticileriyle biraraya gelerek, basın özgürlüğü konusunda atılması gereken adımları demokratik bir ortamda tartışmaya, ele almaya özen gösterdik. Bundan sonra da aynı hassasiyeti göstermeye, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönünde adımlar atmaya devam edeceğiz. 
 
İnanıyorum ki, Türkiye'de demokratikleşme yolunda, hak ve özgürlüklerde ilerleme sağlandıkça, medyamız daha da özgürleşecek ve toplumumuzun şeffaflaşması yolunda çok daha büyük mesafeler kat edilecektir. Medya yöneticilerimiz ve çalışanlarımız da basın yayın meslek ilkeleri ve etik değerler doğrultusunda yayın yapmak, kişilik haklarına, özel yaşama saygı göstermek suretiyle, demokrasimizin gelişmesine katkıda bulunacaklardır. Bu düşüncelerle, Basın Bayramı'nı kutluyor, tüm basın emekçilerine başarılar diliyorum." 
 
SULTANAHMET’TE KUTLAMA YAPILDI
Öte yandan Basın Bayramı etkinlikleri çerçevesinde İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve gazeteciler Bab-ı Ali’den Sultanahmet Meydanı’na kadar yürüdü. Konuklara Basın Bayramı için özel olarak hazırlanan Basın Bayramı gazetesi dağıtıldı. Basın İlan Kurumu tarafından 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle organize edilen kutlama programı İstanbul Valiliği önünde başladı. 
 
Saat 11.00’de Valilik binası önünde toplanan grup, bando eşliğinde yürüyüşe geçti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Basin İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi, Bab-ı Ali’den geçerek Sultanahmet Meydanı’na yürüdü. Yol boyunca yerli ve yabancı turistler yürüyüşe ilgi gösterdi. Birçoğu elindeki fotoğraf makinesi ve kameralarla yürüyüşü görüntüledi. 
 
Yürüyüşün sonunda Sultanahmet’te kutlama için kurulan platforma gelindi. Programın sunucusu Orhan Ayhan’ın sunumuyla önce basın şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı ve ardından İstiklal Marşı okundu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Ak Parti milletvekili Mehmet Ali Şahin’ın kutlama telgrafları okundu. Basın Bayramı için özel olarak hazırlanan Basın Bayramı Gazetesi konuklara dağıtıldı. Bayram gazetesinin manşetinde gazetecilere bayramda tatil müjdesi veriliyordu. 
 
Manşette yer alan haberde Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın, "Birşey oldu, gazeteler bayramda çıkmaya başladı. Sırf inat yüzünden. Resmi ilan yok, reklam yok. Başka gazeteler çıkıyor diye çıkıyorlar. Bir dizi görüşmeler yaptık. Patronların tamamı ’Eğer diğer gazeteler buna uyarsa biz de bayramda çıkmayacağız’ dedi. Protokolü hazırlıyoruz. Gazeteciler bundan sonra bayramda tatil yapacaklar" ifadeleri yer aldı. Programda Eşref Vakti grubu ve Suzan Kardeş şarkılarıyla davetlileri coşturdu. (AA-DHA)