Mesut Barzani, Türk askerlerinin kara harekatını tamamlayarak geri çekilmesinin ardından operasyona tepki gösteren kesimlere teşekkür mektubu gönderdi.

Kuzey Irak Yerel Yönetimi Başkanı, kendisine bağlı yayın organı PNA'nin internet sitesinde yayınladığı mektubunda Türkiye'ye karşı akıl almaz ithamlarda bulundu. Mektubunda operasyonlar nedeniyle onbinlerce köylünün evlerini terk etmek zorunda kaldığını öne süren Barzani, "Askeri operasyonlardan dolayı meydana gelen zararların Türkiye'den tazmin edilmesini" istedi.

İşte Barzani"nin gönderdiği mektupta yer alan inanılmaz suçlama ve talepler...

" ""Kürt halkı, Türk Ordusu"nun Kuzey Irak topraklarına müdahalede bulunması karşısında rahatsızlıklarını ifade eden ve müdahaleyi kınayan Irak"taki çeşitli merkezler, Yeni Irak Ordusunun komutanlıklarının çoğu, Sivil Toplum Örgütleri, Aşiretler, milli ve resmi geniş ölçekli Iraklı siyasi gruplar ve güçlerin yardımlarını karşısında büyük bir saygı ve önemle memnunluk duyuyor.

Kuzey Irak halkı, Başkanlığı ve hükümeti Irak"ın resmi ve milli insiyatifini büyük ve geniş bir yüreklilikle karşılıyor.

Irak"ın bu yardımı Kürt-Arap kardeşliğini, Irak"taki siyasi süreci, Irak"ın birlik içinde federal ve demokratik olduğunu kanıtlıyor. Bu, Iraklıların farklı oluşumlarıyla birbirlerine yardım etmeleri hakkında gelecek için yararlı bir deneyimdir. Kuzey Irak Yerel Yönetimi bölgesini savundukları için saygıdeğer kardeşlerimiz olan siyasi grupların bütün başkanlarına, parlamento, Federal Irak Devleti yetkililerine, güneyde, orta kesimde, Musul, Kerkük, Diyala ve de diğer yerlerde bulunan aşiret reislerine teşekkürlerimi sunuyorum.

Bütün bu kardeşler için şunu vurgulamak istiyorum ki, Kuzey Irak'ta oluşumlar da aynı coşku ve istekle Irak"ın her karış toprağını savunmaya ve bu ruhla Irak"ı korumaya hazırdır.

Ve yine uluslararası merkezlere Türk Ordusu"nun müdahalesinin durması ve Türk güçlerinin çekilmesi için gösterdikleri yardım ve çağrılardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Avrupa"daki başka ülkeler, Arap Birliği, dünyadaki çok sayıda ülkenin tutumu bu yöndeydi.

Bu son askeri müdahale Irak ve mazlum Kürt bölgesindeki kamuoyu arasında herhangi bir karışıklık meydana getirmedi. Ancak Türk güçlerinin sınırlı saldırısı bazı köprüleri yıktı, bölgenin alt yapısına büyük bir zarar verdi ve onbinlerce halkın evlerinden ve köylerinden çıkmalarına, çocuk ve kadınlar arasında panik ve endişe meydana gelmesine sebep oldu.

Türk askerinin müdahalesinin hedefinin şuana kadar da Kuzey Irak Yerel Yönetmi bölgesi çıkarları, güvenliği ve istikrarı olduğu konusundaki büyük endişemizi bildiriyoruz.

Kuzey Irak Yerel Yönetmi bölgesi, Irak halklarının güven duyduğu bir yer olarak kalacak. Bölge, barışı ve istikrarı koruma arzusuna sahiptir ve kendisini komşuların güvenliğini bozma meselesinden uzak tutacak. Bundan dolayı Irak"taki milli ve resmi bütün vatansever güç ve taraflara Türk güçlerinin bölgedeki bütün noktalarda çekilmesi, askeri operasyonlardan dolayı meydana gelen zararların tazmin edilmesi, bu operasyonların tekrar etmesinin engellenmesi adına Türkiye ile Irak arasında değişmez bir prensibin koyulması konusunda sert olmaları çağrısında bulunuyorum.

Kuzey Irak Yerel Yönetmi bölgesinin önceden olduğu gibi şuanki tutumu, koruma ve dikkatli olmakla beraber savunma ve bölgenin hiçbir taraf tarafından çatışmaların içine çekilmesine yol vermemekti. Büyük hazırlıklarımız Irak ve bölgenin bağımsızlığı ve egemenliğini savunmak içindir.

Soruna barışçıl bir çözüm bulmak için Federal Irak"ın barış yanlısı çabalarında yurtsever siyasi gruplar, Bakanlar Kurulu ve Federal hükümetin arkansındayız.

Biz, Kuzey Irak Yerel Yönetmi bölgesinde, PKK ile Türk hükümeti arasındaki askeri kavgada taraf olmadığımızı çok defa söyledik. Bu uyumsuzluk Türkiye"nin dahili siyasi bir sorundur. Türkiye"nin bunun çözümünü kendi içinde araması daha iyidir. Her iki tarafın toprağımızı kendi aralarındaki hesaplaşma için bir meydan haline getirmesini kabul etmeyiz. Her iki tarafa askeri yola başvurmaktan el çekmeleri çağrısında bulunuyorum. PKK"ye de Kürtlerin bilinen meşru davasına zarar verecek hiçbir tepkiye başvurmaması çağrısında bulunuyorum.

Buradan, sorunun barışçıl bir çözümünün bulunması ve halkımızın çıkarları için etkili bir katılımda bulunacağımız konusunda tam bir hazırlığımızın olduğunu gösteriyoruz. Bölgedeki güvenlik ve istikrar, hepimizden, her türlü sorunun sona ermesini hedeflemeyi ve en iyi yardımlaşma ilişkisini, güvenliğin ve istikrarın güçlendirilmesini ve halkımız için yeni bir sayfa açmamız için refahın sağlanmasını istiyor.

Herkesten Irak"ın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve istikrarına saygı göstermesi çağrısında bulunuyorum.

En sonunda Irak"taki milli ve resmi bütün taraflara Kuzey Irak Yerel Yönetmi bölgesindeki kardeşlerine yardım ettikleri için büyük teşekkürlerimizi ve saygımızı ifade ediyoruz. Bunun yanında, gösterdikleri büyük bir sabır ve düzen ve de onuru savunmadaki tüm hazırlıkları karşısında Kuzey Irak Yerel Yönetmi bölgesindeki oluşumlarda rolü olan bay ve bayan kardeşlere büyük bir saygım var"" "