TÜRK Hava Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta 16 Aralık'ta PKK'lı teröristlerin üslendiği Kandil Dağı'ndaki kamplarına operasyon düzenlemesi ardından bu dağdaki bazı köyleri ziyaret eden `Kürdistan Bölge Başkanı' sıfatı bulunan Mesut Barzani, "Hava saldırısının tek sebebi buradaki halkın Kürt olması" iddiasında bulundu.

Barzani'ye bağlı `Zagros' ile `Kurdistan TV', Kürt liderin bayramın son günü Kandil'deki köylerine yaptığı ziyarete geniş yer verdi. Bölge halkının durumunu yakından görmek için bölgeyi ziyaret ettiğini anlatan Barzani, bir salonda toplanan, Kandil bölgesinde yaşayan köylülere hitaben konuşma yaptı. Kürt lider, Türkiye'nin düzenlediği operasyondan sivillerin etkilendiğini iddia ederken şöyle dedi:

"Kandil'deki köylerde yaşayan halka yönelik gerçekleşen saldırı açık bir şekilde bir zülümdür. Biz hiç kimseyi düşman olarak görmüyoruz. Ancak, bizi düşmanlarıymış gibi görenler şunu iyi bilsinler ki, düzenledikleri saldırılar belki bize zarar verebilir. Fakat hiçbir şekilde irademizi veya inancımızı ortadan kaldıramazlar. Biz her zaman için tüm taraflara dostluk elimizi uzatmışızdır. Bunun yanında hava saldırıları veya bombardımanlarla karşılarında diz çökmemizi bekliyorlarsa bunda kesinlikle yanılıyorlar. Zira biz baskılara karşı kesinlikle diz çökmeyiz. Kandil'deki köylerde yaşayan yurtsever insanlarımız, Kürt halk kurtuluş mücadelesi sırasında ve sonrasında diktatör Baas rejiminin saldırılarına defalarca maruz kaldı ve büyük acılar çekti. Baas rejimi devrildikten sonra bölge halkının çektiği açıların son bulacağını düşündük. Ancak ne yazık ki bunda yanıldık."

Mesut Barzani, bölgede yaşanan durumun geçici olduğunu, sorunun üzerinde ciddiyetle duracaklarını anlatırken, isim vermeden Türkiye'yi eleştirdi. Barzani, operasyonun PKK'lı teröristlere karşı yapıldığını gözardı ederek şu iddialarda bulundu:

"Değişik bahaneler öne sürülerek, Kürt halkına karşı gerçekleşen bu tür saldırılar kabul edilemez. Konu hakkında sayın Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yle görüştüm ve önümüzdeki günlerde bu konuya ilişkin toplantı gerçekleştireceğiz. Sorunun üzerinde ciddiyetle duracağız. Böyle devam etmesi mümkün değil. Saldırıların hedefi de kuşkusuz Kürtler, Kürt bölgesinin deneyimi ve mücadelesidir. Yoksa neden sizler bu tür bir hava saldırısının hedefi olasınız ki? Biz bu sorunda taraf değiliz. Kürt halkının bu sorunun içine çekilmesini kabul etmeyeceğiz. Sorunun askeri yöntemlerle çözüme kavuşturulamaz, barışçıl yolların denenmesi halinde sorunun çözümünde yardımcı olmaya hazırız."

Barzani sözlerinin devamında, "Sizler yalnız değilsiniz, bu Kürt halkı ile ilişkisi olan bir sorundur. Burasının bombalanması, Erbil, Süleymaniye ve Kürt Bölgesinin diğer bölgelerin bombardıman edilmesinden farksızdır" diye konuştu.