Değerli Aydınpost okuyucuları;
Geçen hafta yazmış olduğum  ‘Turizm Nereye Gidiyor?’ başlıklı köşe yazımda, Corona Virüsüne değinmiştim. Biliyorsunuz ki Corona Virüsü’nün çıkış noktası Çin’dir. Çin’de Aralık 2019’da çıkan virüs hızla tüm dünyaya yayıldı. Bugün ise Mart ayının 27’sidir ve tüm dünya ülkeleri bu virüsü tanıdı ve tanımaya devam ediyor.
Kimi ülkeler tedbirlerini hemen aldı, kimi ülkeler de ‘Bize bir şey olmaz.’ Mantığıyla yaklaşarak fazla önlem almadılar. Örnek olarak İtalya, İspanya ve İngiltere’yi verebiliriz. Konumuza dönecek olursak Corona Virüs salgını sebebi ile oteller, lokantalar, küçük-büyük tüm esnaf, kreşler, cafeler vb. sayılamayacak kadar birçok sektörde iş yerleri peş peşe kepenk indirip çalışanlarını ücretsiz izne göndermişlerdir. Bunun yanında Barut Otellerinden örnek bir davranış geldi. Barut Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Haydar Barut çalışanlarına birer mektup göndererek, Turizm sektörünün tüm dünyada zorlu bir süreçten geçtiğini yazdığı mektupta dile getirmiştir.
‘Hiç birinizi işten çıkartmıyoruz, 15 Mayıs 2020 tarihine kadar ücretli izinlisiniz.’ demiştir.
ÜCRETSİZ DEĞİL!
İçinde bulundukları şartlar sebebiyle resort otellerinin açılış tarihlerini ertelediklerini belirten Cengiz Haydar Barut’u tüm personeline sahip çıktığı için kutluyor ve böyle iş adamlarının çoğalmasını diliyorum.
Mektubun sonunda ‘İçinde bulunduğumuz şartlara rağmen hiçbir çalışanımızı işten çıkarmamaya, askıya almamaya ve ücretsiz izne göndermemeye karar verdik. Tüm çalışanlarımızın maaşlarını tam olarak ödemeye devam etmeye onları korumaya ve sahiplenmeye; bu süreçte sizlerin sağlığı ve güvenliği için ücretli izin planlamaları ile vaktinizi evinizde geçirmenizi sağlamaya karar verdik. 15 Mayıs 2020’ye doğru içinde bulunduğumuz şartları, planlarımızı gözden geçireceğiz ve atacağımız adımları güncelleyeceğiz’ demiştir.
Turizm sektörünün büyük yaralar aldığı ama bir o kadar da en çok kenetlenmek zorunda olduğu bir dönemden geçiyoruz. Sektörün her kulvarı bu küresel salgından etkilendi, pandemiden etkilenen iş kolları başında seyahat acenteleri geliyor. İlk açıklanan paket içinde yer alan sektörler arasında etkinlik ve organizasyon dahi düşünülürken seyahat acentelerinin olmaması şaşkınlık yaratmıştır. Gösterilen tepkilerden sonra bakanlık seyahat acentelerini de eklemiştir.
Ancak; hayatının hiçbir döneminde turizm sektörü içinde herhangi bir alanda çalışarak geçimini temin etmemiş bürokratik atama veya görevlendirmeler ile bir yerlere gelmiş insanların, turizm sektörü tarafından yapılan talepleri dikkate almadıkları da bir gerçektir.
 Düzenli ve garantili maaş alan bürokrat ve kamu yöneticilerinin; güvencesiz ve belirsiz süreli çalışan turizm işçilerinin halinden anlaması beklenebilir mi?
Peki bu durumda ne yapılmalıdır?
Turizm sektörü; küresel ve bölgesel yaşanan olumsuzluklardan ilk etkilenen hassas bir sektördür.
Aynı zamanda olumlu şartları da çok kısa sürede kabullenerek hızlı toparlanan bir sektördür. Hızlı toparlanmanın tek bir gerçeği vardır ki o da kalifiye insanları sektörde tutmaktır, aksi halde sektörden ayrılmış nitelikli çalışanlar yerine yenilerini yetiştirmek uzun yıllar alacağından kayıpların telafisi de çok zaman gerektirecektir.
SONUÇ; Barut Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Haydar Barut’un çalışanlarına vermiş olduğu desteğin; bütün sektörlerde yapılması gereken örnek bir davranıştır. Söylediklerimiz kısa vade içindir.
Uzun vadede ise Devletimizin desteği ile Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm iş kollarında bulunan çalışanların yanında olduğunu görebilmek tek dileğimdir!
Devletimizin yaşanan bu küresel sağlık ve ekonomik krizde sektör ayırt etmeden herkesin yanında olması temennisi ile…