2 yılda 18 baskın yapılan çetenin lideri Mahmut İ, ekibindeki MİT, jandarma ve polislerin sayesinde kurtulmuş. 
Kumar baronu olduğu öne sürülen İranlı Mahmut İ. ve çetesine yönelik yaptığı operasyonun Özel Yetkili Savcı tarafından yürütüldüğü ortaya çıktı. Emekli MİTmensubu, 1 yarbay, 2 binbaşı ile 15 polisin de aralarında bulunduğu 62 kişilik çetenin polisinin takibinde olduğu belirlendi. Mayıs 2010 ve Ocak 2012 tarihleri arasında kumarhanelere 18 baskın yapıldığı tespit edildi. "P.ç Mahmut" lakaplı çete lideri Mahmut İ’nin baskınların hepsinden kurtulmayı başardığı belirlendi. 

İHBAR E-POSTA İLE GELDİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne 2 yıl önce elektronik posta yoluyla Beykoz ve Bahçeşehir'de bazı villalarda kumar oynandığı ve güvenlik görevlilierinin bu duruma göz yumduğu şeklinde bir ihbar geldi. İhbarın değerlendirmeye alan Özel Yetkili Savcı'nın talimatı ile Organize Suçlarla Mücadele Polisi, Mayıs 2010'da teknik ve fiziki takip başlattı. Kumar çetesinin çek senet tahsilatı yapmaktan, kumar oynatmaya kadar çeşitli suçlara karıştığı tespit edildi.

18 BASKIN YAPILDI

2 yıl içerisinde İran asıllı Mahmut İ’nin işlettiği kumarhanelere 3 kez jandarma, 15 kez de polis baskın yaptı. Baskınlar sırasında, operasyona katılan polis ve jandarma görevlilerinin bile ana operasyondan haberdar edilmediği öğrenildi. Mahmut İ'ni kurtulduğu 18 baskında sadece kumar oynayanlar ve  o anda kumarhanede bulunanlara kabahtler yasasına göre 154 TL para cezası kesildi. Kumarhaneler ise geçici bir süre mühürlendi. İlerleyen günlerde ise çete kumar faliyetlerine devam etti.

MUHBİRLER ASKER VE POLİS 

Çetenin bağlantıları deşifre edilince Türkiye genelinde eş zamanlı baskınlar yapıldı. Özel Yetkili Savcı'nın talimatıyla hareket geçen polis, 27 Ocak günü Şanlıurfa, Kocaeli, Erzurum, Hakkari, Sakarya, Şırnak ve İstanbul'da toplam 21 ilçede tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskında aralarında emekli bir MİT mensubu, 3 jandarma personeli, 15 polis ve 1 belediye çalışanının da bulunduğu 62 kişi gözaltına alındı. 

Kumarhane güvenliğini sağlayan adamlarının operasyonlardan önce, "Bizi yakalayamaz. Burayı basamazlar" diye meydan okudukları iddia edildi. Gözaltına alınan MİT'çi, asker ve polislerin operasyonlar öncesinde çeteye bilgi sızdırdıkları öne sürüldü.

17 ayrı suça karışmışlar

Yapılan incelemede çetenin 1 Haziran 2010 ve 3 Ocak 2012 tarihleri arasında kumar alağı sebebiyle vatandaşın tehdit edilmesinden yağmalamaya, çek senet tahsilatından yaralamaya kadar 17 ayrı suça karıştığı ortaya çıktı. İşlemleri tamamlanan şüphelilerden 10'u savcılık talimatıyla emniyetten serbest kaldı. Geri kalan 52 kişiden 3'ü tutulduğu Beşiktaş'taki Merkez Komutanlığı'ndan 49 kişi ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden adliyeye sevk edildi.

AYLIK 45 BİN DOLAR RÜŞVET

Rüşvet çarkıda deşifre edilen çetenin polis ve jandarma görevlilerine aylık 45 bin dolar rüşvet verdiği iddia edildi. Zanlıların para karşılığında ise operasyonları çeteye haber verdikleri, planlı operasyonları ise 4-5 gün ileri tarihe attırdıkları öne sürüldü. Çeteyle irtibat kurduğu tarihte muvazzaf olarak çalışan emekliMİT'çi Mehmet Fuat B'nin kumar oynayan kişilerin adres ve telefon bilgilerini çeteye temin ettiği belirlendi. Beykoz bölgesinden sorumlu Yarbay Metin A. ve binbaşılar Ali Rıza Ç. ve Önder S'nin ise Beykoz veBahçeşehir'de bulunan kumarhanelere düzenlenecek operasyonları sızdırdıkları iddia edildi. Polislerin ise 15 günde bir çeteden 1000'er TL rüşvet aldıkları iddia edildi.

DOLAR FIŞKIRDI

Polisin arama yaptığı kumarhane, ev ve otomobil bagajlarında kumar parası olduğu belirtilen balya halinde 313 bin 977 ABD Doları, 5 bin euro ve 33 bin 790 Türk lirası ele geçirildi. Ev, işyeri ve kumarhane olarak kullanılan yerlerde yapılan aramalarda 6 ruhsatsız tabanca, 1 el bombası, 300 mermi, 48 gram uyuşturucu madde, 78 adet çek senet, 4 telsiz, 1 kelepçe, 1 aydınlatma fişeği çok sayıda oyun pulu, oyun kağıdı, kumar alacak ve borçlarının yazılı olduğu döküman, bilgisayar, ve tarihi eser olduğu düşünülen malzemeler ele geçirildi.
 
HABER: BİLAL ŞAHİN-BUGÜN GAZETESİ