Barkodsuz yumurta satılamayacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yumurta sektörüne Avrupa Birliği standartlarını getirdi. Buna göre 1 Ocak 2009'dan itibaren yumurtalar ambalaj içinde satılacak ve üzerinde üretici bilgilerine yer verilecek. Tüketiciye sunulan yumurtalar mutlaka ambalajlı olacak.
Ambalaj bilgilerinde yumurtanın üretim ve son tüketim tarihi yer alacak.

Ayrıca, yumurtanın üreticisinin ve paketleyicisinin adı, adresi, işletme numarası, üretim izni, tarihi, yumurta sayısı, ağırlığı ve sevkıyat tarihi gibi bilgiler de bulunacak.

Bu sayede üretimden paketlemeye kadar geçen her türlü sürecin hijyenik ortamda kontrol altında tutulması amaçlanıyor. Birçok yeniliği beraberinde getiren Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'ne göre, yumurtalar, özelliklerine göre A ve B sınıfı olarak ikiye ayrılacak. Bu sınıflar, A sınıfı yumurtalar, doğrudan halkın tüketiminde kullanılacak. B sınıfındakiler ise gıda sanayiinde kullanılacak. Üyelerini tebliğ konusunda uyaran Yumurta Üreticileri Merkez Birliği, tebliğe uymayan üreticiler hakkında yasal işlem yapılacağına dikkat çekti. Birliğin başkanı Derya Pala, kriterlere uymayan üretici firmaların, pazarlamada güçlüklerle karşılaşacağını ve idari para cezalarına muhatap kalacağını belirtti. Herkesin sağlıklı yumurta üretmek ve ürünün arkasında durmak zorunda olacağını ifade eden Pala, "Problemli bir yumurta ile karşılaşıldığında gıda denetmenleri ürünün kimin olduğunu anında öğrenebilecek. Tüketici şikayetini daha kolay yapabilecek. Uygulama sektöre standardizasyon getirecek." değerlendirmesinde bulundu.