Hainler, yoğun siste pusuya düşürdükleri jandarma aracını taradı. 7 Mehmetçik şehit oldu, 3'ü de yaralandı.

Tokat'ın Reşadiye ilçesi Sazak Köyü yakınlarında teröristler, devriye görevi yapan jandarma ekiplerine pusu kurdu. Teröristlerin ateş açması sonucu 7 asker şehit olurken 3 asker ise yaralandı. Yaralı askerlerden 2'si Tokat'a gönderilirken, bir asker ise ameliyata alındı. Gözler İstanbul, Diyarbakır, Mersin'in de aralarında bulunduğu illerde yandaşlarıyla 'Demokratik Açılım'ı baltalamaya çalışan PKK'ya çevrilirken, saldırının TKP/ML-TİKKO'lu teröristlere ihale edildiği ileri sürüldü. TİKKO'lu teröristlerin 'L pusu' kurarak, içinde 10 askerin bulunduğu jandarma aracını taradığı öğrenildi.
Reşadiye Belediye Başkanı Rafet Erdem “Çatışma 1997 yılında daha önce askerlerimizin şehit olduğu yerde meydana geldi. 7 şehidimiz var. 3 askerimiz ise yaralı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz” diye konuştu.

1 UZMAN ÇAVUŞ, 6 ER ŞEHİT

Reşadiye Kaymakamı Cihangir Güler, devriye görevi sırasında meydana gelen terörist saldırısında 1 uzman çavuş ile 6 erin şehit olduğunu söyledi. Güler, 3 yaralı askerden 1'inin uzman çavuş olduğunu, yaralılardan 1'inin durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade ederek, “Şu anda hangi örgütün saldırıyı gerçekleştirdiği konusunda bir şey söylemem mümkün değil” dedi. Teröristlerin hangi örgüte mensup olduğu konusunda kesin bilgi bulunmadı. Bölgede bir dönem etkili olmaya çalışan DHKP-C terör örgütü en son 2004 yılında 5 teröristin ölü ele geçirilmesinden sonra etkinliğini yitirmiş, en son geçen yıl Reşadiye'de 1 akaryakıt istasyonunu yakmışlardı. 1990'lı yıllarda terör örgütü PKK, Karadeniz'e açılma çabasına girerken, Tunceli, Sivas, Tokat, Erzincan bölgelerinde çeşitli sol örgütlerle işbirliğine girmeye çalışmış, ancak bu uzun süreli olmamıştı.

GÖRÜŞ MESAFESİ 2 METREYDİ

Saldırı, ağaçlık ve yoğun sisin görüş mesafesini 2 metreye düşürdüğü bölgede gerçekleştirildi. Hain teröristlerin içinde 10 Mehmetçiğin bulunduğu araca, virajda 'L' pusu kurduğu öğrenildi. Araca açılan ateşten terörist sayısının 8 ila 10 arasında olduğu tahmin ediliyor. 6-7 teröristin yolun kenarında pusuya yattığı, diğer 3-4 teröristinde aracın önünü kestiği öğrenildi. Teröristlerin yolun kenarından ve aracın karşısından aynı anda aracı çapraz ateşe tutuğu belirtildi. Araçtaki Mehmetçiklerden bazılarının ilk ateşte şehit düştüğü yaralananların da teröristlere ateş ederek karşılık verdiği öğrenildi.

Saldırıdan sonra sisten yararlanarak izlerini kaybettirmeyi başaran teröristler için bölgeye çok sayıda Özel Harekat timi sevkedildi. Öte yandan, Batman'ın Beşiri ilçesinde teröristlerce düzenlenen roketatarlı saldırıda 2 astsubay hafif yaralandı. Kaçan teröristlerin yakalanması amacıyla bölgede operasyon başlatıldı.

İmralı'da 5 yıl görev yaptı

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde teröristlerin saldırısında şehit olan uzman çavuş Harun Arslanbay'ın Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Sugözü köyündeki baba evinde yas var. Şehit uzman çavuşun yaklaşık 3 yıllık evli olduğu, Zehra (2) ile Zeynep (6 aylık) isminde iki kızının bulunduğu öğrenildi. Yaklaşık 9 yıllık uzman çavuş olan Arslanbay'ın İmralı Adası'ndaki Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yaklaşık 5 yıl görev yaptığı, Tokat'ta ise yaklaşık 1 yıldır görevli olduğu bildirildi.

Terör örgütleri birlikte saldırmıştı

Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Sazak köyü kırsal kesiminde 1997 yılında da görevden dönen güvenlik güçlerine pusu kuran teröristler, 1 astsubay çavuş ile 3 askeri şehit etti, 3 askeri yaraladı. Teröristlerin pususu sonucu dün 7 askerin şehit olduğu Sazak köyü kırsalında, 1997 yılında da terörist saldırısı yaşandı. Sazak köyü kırsal kesiminde 14 Ekim 1997 tarihinde görevden dönen güvenlik güçleri, saat 18.30 sıralarında, bir grup teröristin saldırısına uğramış, saldırıda Astsubay Çavuş Kani Çağlak, erler Serdar Eraydın, Serhat Göksel ve Nurettin Sevinç şehit olmuştu. Terörist saldırıda 3 asker de yaralanmıştı. Sazak Köyü yakınında 12 Temmuz 2001 tarihinde sürdürülen operasyonda da terör örgütü TKP-ML TİKKO üyesi bir kişi silahıyla birlikte ölü ele geçirilmişti. Terör örgütleri DHKP/C, TKP-ML TİKKO ile terör örgütü PKK mensuplarının burada birlikte hareket ettiği, yakalanan teröristlerin ifadeleri ve ele geçirilen fotoğraf ile dokümanlarla belgelendiği bildirilmişti.

Şehitlerimizin isimleri

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit olan 7 asker ile 3 yaralı askerin kimlikleri şöyle: Uzman çavuş Harun Arslanbey (Adana) ile erler Onur Bozdemir (Adıyaman), Kemal Pide (Ordu), Ferit Demir (Muş), Yakup Mutlu (Muş), Cengiz Sarıbaş (Giresun) ve Fatih Yonca (Hatay). Saldırıda Uzman Çavuş Yusuf Öztürk ile erler Emrah Mandıralı ve Arif Temel'in yaralandığı belirtildi. Yaralı askerlerden uzman çavuş Öztürk ile Mandıralı'nın Niksar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı kaydedildi.

Gül'den başsağlığı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tokat'taki terörist saldırıda şehit olan askerler için yayınladığı başsağlığı mesajında "Ülkemizin her tür terör eylemine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini ve bu saldırıların hiçbir zaman amacına ulaşamayacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum" dedi./yeni şafak