Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye olarak hem yurt içinde, hem bölgemizde, hem de tüm dünyada barışın hakim olmasını istediklerini belirterek, "Barış için savaşmaktan çekinmeyeceğimizi herkes aklının bir köşesine yazsın. Hiçkimse bu milleti yenemez. Hiçkimse bu milletin bağımsız ve birarada yaşama azmini ve iradesini köreltemez. Bunu herkes aklının bir köşesine yazsın. Sabır taşının çatladığı bir yer var onun eşiğine doğru gidiyoruz. Allah bizi daha sıkıntılı günlerden korusun. Kimse de sabrımızı daha fazla zorlamasın" dedi.

İzmir Valiliği tarafından geleneksel olarak düzenlenen şehit ailelerine verilen iftar yemeğine katılan Günay, burada yaptığı konuşmada son terör saldırılarına değindi. Şehit aileleri ve gazilere, "Vatanın birlik, bütünlüğü için canlarını, kanlarını veren gerçek vatanseverlerin gerçek vatansever yakınları" diye seslenen Günay, "Güzel bir özdeyişimiz var, 'Bayrakları bayrak yapan üzerindeki kandır / Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.' Bu yemeğe gelirken düşündüm; bir aile için, bir anne, baba için 'bir oğlunuz oldu' sözünden daha sevindirici ne olabilir? Aynı şekilde 'oğlunuz öldü' sözünden daha acı verici ne olabilir? Bu sofrada bulunanlar bir insanın hayatında duyabileceği en büyük acıya 'vatan sağolsun' nidasıyla katlanmış gerçek vatanseverler. Sizleri milletim adına saygıyla selamlıyorum. Bu millet size borçludur." dedi.

"BARIŞ İÇİN SAVAŞMAKTAN ÇEKİNMEYİZ"

Terör örgütünün, milli mücadelede ilk kurşunun sıkıldığı İzmir'de terör saldırısı düzenlediğini hatırlatan Günay, "İlk kurşunun sıkıldığı bu vatan toprağında bize kurşun sıkmaya çalıştılar. Burası İzmir, burası sıradan bir vatan toprağı değil. Burası Kuvay-i Milliye mücadelesinin başladığı vatan parçası. Herkesi haddini bilmeye davet ediyorum. Hepimiz vatanın birliği bütünlüğü için gerekirse canımızı vermekten çekinmeyiz. Biz barış istiyoruz, kardeşlik istiyoruz. Bu ülkede Ramazan bayram, barış, esenlik içinde kutlansın istiyoruz. Ama Ramazan'ı, bayramı bilmeyenlere haddini bildirmek bu milletin yapabileceği bir iştir. Kimse sabrımızı taşırmasın. Üzerimizde bir emanet var. Biz vatanın dört tarafı kuşatma altındayken bir Kurtuluş Savaşı çıkartmışız. Ankara Polatlı'ya kadar top sesleri gelmişken vatanın birliğini korumuşuz. O büyük mücadelenin büyük kahramanı, bir büyük komutan olmakla birlikte savaştan sonra 'Yurtta barış dünyada barış' demiştir. Biz de barış istiyoruz, ülkemizde, bölgemizde tüm dünyada. Ama barış için savaştan çekinmeyeceğimizi de herkes aklının bir köşesine yazsın. Hiçkimse bu milleti yenemez. Hiçkimse bu milletin bağımsız ve birarada yaşama azmini ve iradesini köreltemez. Bunu herkes böyle bilsin. Sabır taşının çatladığı bir yer var onun eşiğine doğru gidiyoruz. Allah bizi daha sıkıntılı günlerden korusun. Kimse de sabrımızı daha fazla zorlamasın." dedi.

"KATILDIĞIM EN ANLAMLI İFTAR"

Ramazan ayı boyunca birçok iftar sofrasına katıldığını ancak katıldığı en anlamlı iftarın şehit aileleriyle olan bu iftar olduğunu ifade eden Günay, "Devlet olarak, hükümet olarak şehit yakınları ile gazilerimize borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlıklarımız ellerinden geldiği kadar gayret gösteriyorlar. Ama şunu biliyorum ki ne yapsak azdır. Yitirilen bir fidanın yerini hiçbirşey dolduramaz. Mehmet Akif'de öyle söylüyor; 'Bu taşındar diyerek Kabe'yi diksem başına / Sonra gökkubbeyi alsam da rida namıyle / Kanayan lahdine çeksem bütün ecramıyla / Yine de birşey yapabildim diyemem hatırana' diyor. belki tek tesellimiz var, 'Sana kollarını (ağuşunu) açmış duruyor Peygamber' diyor. Belki tek tesellimiz bu. Hiçbir yurttaşımızı ötekinden ayırmıyoruz. Vatanın hangi köşesinde doğmuş olursa olsun, hangi etnik kökenden, hangi inançtan gelmiş olursa olsun. Cebinde Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyan bir tek yurttaşımızı ötekinden ayırmıyoruz. Ama ayırmaya çalışanları Allah kahretsin diyoruz. Kahrolmaları için elimizden geleni yapacağız. Vatanın birlik, bütünlüğünü bozmak isteyenlere karşı çelik gibi birarada duracağız" diye konuştu.

İftar yemeğine Devlet eski Bakanı Mehmet Aydın, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, AK Parti ve CHP İzmir Milletvekilleri, İzmir Valisi Cahit Kıraç, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

(CHA)