BİLD: Bir barış güvercini nelere kadir. Merkel, Boğaz"ın vahşi adamını böyle sakinleştirdi. Türk lisesi önerisi ile iki ülke arasında oluşan kara bulutlar yerini güneşe bıraktı. Merkel"in hem okul önerisi hem de AB çıkışına karşın Erdoğan susmayı tercih etti.
FRANKFURTER RUNDSCHAU: Merkel"in çetin misyonu. Başbakan Merkel, Türkiye ziyaretinde gerilim düşürmeye gayret etti. Unuttuğu "Barış Güvercini" son anda uçağına yetiştirildi.
DİE WELT: İki lider de eleştiler sonrası yapılan ziyarette iki ülke arasındaki ilişkileri iyi, samimi ve güvenilir olarak yansıtmaya çalıştı. Türk liseleri, İran politikası ve AB üyeliği konusunda farklı yaklaşımlar görülmesine karşın, ilişkileri "mükemmel" olarak değerlendirdiler. Ama, bir barış güvercini vermek yetmez. Türkiye"de güvercin vurmak yaygın bir spor.
FRANKFURTER ALLGEMEİNE: Görüşmede İran"ın nükleer politikası konusunda iki liderin farklı görüşleri öne çıktı. Türkiye"nin AB üyeliği ile ilgili kuralları değiştirmek istediği yönündeki haberleri reddeden Merkel, Erdoğan"a üyelik müzakeresinin sürdürüleceği garantisini verdi.
FINANCIAL TIMES: Merkel, Türkiye ziyaretinde Türkiye"nin AB üyeliği ilgili sürdürülen müzakerelerinden yana görüş belirtti ve Türk okullarının iki dilli olma koşululuyla Almanya"da olabileceğini belirtti.
BERLİNER MORGENPOST: Merkel okul anlaşmazlığını giderdi. Türkiye"nin AB üyeliği ve İran konusunda yakınlaşma sağlayamayan iki lider, Almanya"da Türk liselerinin kurulması konusunda anlaştı.
DEUTSCHE WELLE: Ziyaret öncesi tartışma yaratan konular baş başa ve heyetler arası görüşmelerde tatlıya bağlandı. Merkel, Türk okulları önerisine yeşil ışık yaktı. Kıbrıs ile İran nükleer krizi konularında ise görüş birliği sağlanamadı.