Geçen yıla göre 5 puan artarak, yüzde 14.9"a yükselen işsizlik oranı, Ankara Adliye Sarayı"nda yapılan bir sınavda gözler önüne serildi. Her 5 gençten birinin işsiz olduğu Türkiye"de, çaresiz kalan gençler, resmi adıyla “infaz koruma memuru”, yani bilinen adıyla “gardiyan” olabilmek için sözlü sınavda ter döktü. 140 kişilik kadro için açılan sınava 3.600 kişi başvuru yaptı. Sıranın kendisine gelmesini bekleyen adaylar arasında senelerce iş bulamayan üniversite mezunları da vardı, maliyeyi bitirip 900 TL maaşa razı olan da...

“Bu işi alırsam okulu bırakırım”

Adaylardan 23 yaşındaki Murat Demir, Kastamonu"da Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde okuyor. Ancak işsizlikle karşı karşıya kalmamak için şimdiden sınava girmiş. “Kazanırsam okulu bırakırım” diyor.

24 yaşındaki Nuray Koç ise Anadolu Üniversitesi Maliye bölümü mezunu. Dört yıllık öğrenim gördüğü bölümüyle ilgili iş bulamayınca çareyi bu sınava girmekte bulmuş: “Gardiyanlık yapabileceğim bir şey değil ama iş olmadığı için, daha doğrusu torpilim olmadığından işsiz kaldım. Okul bitti ancak çalışmak istememe rağmen iş bulamıyorum.”

“Nasıl olsa işsiz kalacağım”

Gardiyanlık sınavı için lise, 2 yıllık yüksekokul ve 4 yıllık fakülte mezunu 1.600 kişi adliye koridorunu doldurdu. Gençlere, sözlü sınavda, yüksek mahkemelerin adları, Ceza İnfaz Yasası ve Atatürk döneminde yapılan hukuksal devrimler ile bu dönemde kadınlara verilen haklara ilişkin sorular soruldu. Sınava girenlerden İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü 2. sınıf öğrencisi Alican Acar, “Nasıl olsa okul bitince işsiz kalacağım. Bari gardiyan olayım” dedi.