BDP'li Kaplan kürsüde konuşurken, AK Parti'li Aksoy kendisine laf attı. Aksoy'a, ''Konuşma terbiyesiz herif'' diye bağıran Kaplan, daha önce kırdığı kürsüdeki bardağa yine hamle yaptı, ancak bu kez bardağı kırmadı.

Genel Kurul'da, BDP, MHP ve CHP grup önerilerinin ardından AK Parti'nin grup önerisi alındı. Öneri hakkında bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bazı kanun tasarılarının gündemin ön sıralarına alınmasını istediklerini belirterek, yasama yılı sonuna yaklaşırken bazı düzenlemelerin öncelikle yasalaşmasını hedeflediklerini söyledi.
Ünal, bu hafta Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), Kamu Denetçiliği Kurumu kurulması ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu tasarılarının görüşülmesini önerdiklerini anlattı.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, 8 milletvekilinin olağanüstü yargı tarafından tutuklu olduğunu ifade ederek, ''Özel yetkili mahkemeler Meclis'in üzerinde mi? 1 yıldır Meclis 8 milletvekili eksik toplanıyor. 'Ben çoğunluksam hukukum, kanunum, Allah'ın kelamıyım' mı diyeceksiniz. Hiç mi sizde insanlık, vicdan, milletin iradesine saygı yok? 8 milletvekili bir Fidan etmiyor. Memurunuz çok kıymetli değil mi?'' dedi.

Tutuklu milletvekilleri konusunda konuşan iktidar partisi mensuplarının, ''Bunlar tutukluyken milletvekili yapıldı'' dediğini hatırlatan Kaplan, ''Osman Bölükbaşı ve Sebahat Tuncel seçildiklerinde milletvekili değil miydi? Meclis Başkanı, Adalet Bakanı'na, 'tutuklu milletvekillerini izinli olarak 2 günlüğüne istiyorum, yemin etsinler' diyebilirdi. İçerideki milletvekili tutukluyken bile iktidarınızı denetleyemez miydi?'' diye sordu.

''Ya çıkacaklar ya Meclisi kilitleyeceğiz''
Kaplan'ın bağırarak konuşmasını sürdürmesi üzerine, Genel Kurul'da arka sıralarda oturan AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, ''Bağırma, hep böyle yapıyorsun'' diyerek laf attı. Kaplan, Aksoy'a, ''Konuşma ya terbiyesiz herif. Senin huyun bu. Tutuklu milletvekilleri varken nasıl saygısızlık, terbiyesizlik edebilirsin, utanmaz. Sende vicdan yok'' diye bağırdı.

Ses tonununu yükselterek konuşmasını sürdüren Kaplan, ''Ya bu milletvekilleri çıkacak ya da bu Meclis'i kilitleyeceğiz. Bunu hesabınıza, defterinize, vicdanınıza, kitabınıza yazın. Siz her şey değilsiniz. Tahammül edeceksiniz. Haklı olduğumuz için bağıracağız. Bunun ötesi yok. Yüreğiniz, vicdanınız varsa bir parti bir partiyle fikirle, seçimle, sandıkla yarışır. Siz haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik, zorbalık, susturma, tutuklama, operasyon ile siyaset yapıyorsunuz. Bunun neresi ahlaki? 8 milletvekili tutukluyken bizim burada oturmamız züldür. Yeter, yeter, yeter...'' dedi.

AK Parti'li Mahir Ünal, Kaplan'a, ''Sesinizi yükselterek, öfke gösterisi yaparak haklı olacağınız yer değildir burası. Meclis'in teamülü, adabı vardır'' diye tepki gösterdi.

Tartışmanın sürmesi üzerine Başkanvekili Meral Akşener, 'çay içmek üzere'' grup başkanvekillerini odasına çağırarak birleşime ara verdi.

Aranın ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da tutuklu milletvekili bulunmasının ülkeye yakışmadığını belirterek, ''8 milletvekili demir parmaklıklar arkasında. Milletvekilini tutuklayamazsınız, sorgulayamazsınız. İstisnaya sığınarak esası yok sayıyorsunuz. Bu Türk demokrasisinin sorunu. Yarın bu insanlar beraat ederse nasıl helallik dileyeceğiz bu insanlardan'' diye konuştu.

3 tasarının bitimine kadar çalışacak
Konuşmaların ardından AK Parti'nin, Genel Kurul'un gündem ve çalışma saatlerine ilişkin grup önerisi kabul edildi.

Buna göre; Genel Kurul'da bugün Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) değişiklik öngören yasa tasarısı, yarın Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, 14 Haziran Perşembe günü ise İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı görüşülecek. Genel Kurul, günlük programların bitimine kadar çalışacak. Düzenlemelerin yasalaşmaması halinde Genel Kurul, 15 Haziran Cuma günü de çalışacak.

Öte yandan, CHP'nin uzun tutukluluk süreleriyle ilgili araştırma önergesini görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.