İstanbul"da 10 gündür devam eden yağışlar, barajlardaki doluluk oranını yüzde 8,69"dan, yüzde 11,34"e çıkardı.
AA muhabirinin İSKİ"nin günlük su faaliyet raporundan derlediği bilgiye göre, İstanbul"a su sağlayan Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere ve Istrancalar"da toplam doluluk oranı 5 Kasım tarihinde yılın en düşük doluluk oranı olan yüzde 8,69"a, mevcut su hacmi de 75 milyon 51 bin metreküpe indi.
Kazandere ve Pabuçdere barajlarında ise hiç su kalmazken, Yeşilçay sisteminden kente 68 bin metre küp su aktarıldı. Böylece 5 Kasım itibarıyla kentin 40 günlük suyu kaldı.
İstanbul"u etkisi altına alan yağışlar dolayısıyla 10 günde barajlardaki su hacmi 97 milyon 955 bin metreküpe, doluluk oranı da yüzde 11,34"e çıktı. İstanbul"a 10 gün içinde ortalama verilen 1 milyon 850 bin metreküp su dikkate alındığında bu süre içinde 18 milyon 770 bin metreküp su da kente verildi. Buna rağmen barajlardaki su miktarı 22 milyon 904 bin metreküp arttı.
En fazla yağış Ömerli ve Terkos havzasına düştüğü için Ömerli Barajı"ndaki su hacmi 5 milyon 943 bin metreküp, Terkos"taki su hacmi de 5 milyon 631 bin metreküp yükseldi.
Yağışların fazla olması nedeniyle 14 Kasım itibarıyla Yeşilçay Barajı"ndan İstanbul"a aktarılan su miktarı da 979 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ
İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Bugün küresel ısınma var ama küresel ısınmanın da ötesinde maalesef havzalardan gelmesi beklenen sular, yapılaşmalardan dolayı gelemiyor" dedi.
Havzalarda özellikle mutlak koruma alanındaki yapıların büyük ölçüde yıkıldığını, kısa mesafeli koruma alanındaki binaların da zaman içinde tamamen ortadan kalkması yönünde çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Vural, özellikle mutlak koruma alanındaki arazilerin kamulaştırılmasının önemli olduğunu bildirdi.
Vural, yağışların barajlara etkisinin az olmasının diğer önemli bir nedeninin de, "toprağın henüz suya doymaması" olduğunu, ancak mevcut yağışlarla toprağın suya doyduğunu, bundan sonra gelecek her yağışın barajlara katkısının daha fazla olacağını kaydetti.

Milliyet