ÖSYM, “LYS puanlarının yanlış hesaplandığı” iddialarının yer aldığı haberler üzerine sınav sonuçlarının yeniden incelendiğini, inceleme sonucunda puan ve başarı sırası hesaplamalarında herhangi bir hata bulunmadığının belirlendiğini bildirdi.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında LYS puanlarının yanlış hesaplandığına ilişkin haberlerin yer aldığı belirtilerek, 2012 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile 2012 Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) değerlendirilmesinde, Danıştay 8. Dairesi'nin kararı uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun 30 Kasım-1 Aralık 2011 tarihli kararıyla yayımı uygun bulunan 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzuna göre işlem yapıldığı vurgulandı.

2012 yılı için yükseköğretime yerleştirme puanları hesaplanırken 2012-ÖSYS kılavuzunun değerlendirmeye ilişkin hükümlerinin aynen uygulandığı ifade edilern açıklamada, kılavuz hükümlerinin aksine bir uygulamanın söz konusu olmadığının altı çizildi.

Tüm sınavlar için uygulama esaslarının, başvuru işlemlerinin başladığı tarihte ilgili kılavuzla kamuoyunun bilgisine sunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, LYS'de uygulanan testlere verilen cevapların her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alındığı, adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplandığı kaydedildi.

Adayın katılmadığı sınavlarda uygulanan testler için adaya herhangi bir standart puan hesaplanmadığı bilgisine yer verilen açıklama şöyle:

“Yer alan haberler üzerine sınav sonuçları yeniden incelenmiştir. İnceleme sonucunda puan ve başarı sırası hesaplamalarında herhangi bir hata bulunmadığı belirlenmiştir. Adayların sonuç bilgilerinde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Yerleştirme işlemlerinde de 2012-ÖSYS Kılavuzu ile 2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu hükümleri aynen uygulanacaktır. Adayların bu ve benzeri yanıltıcı haber ve yorumlara itibar etmemeleri ve tercih işlemlerini yapmaları önemle duyurulur.

YÖK, baraj puanı için toplanacak

YÖK, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) barajı geçen öğrenci sayısındaki düşüş nedeniyle üniversite kontenjanlarının boş kalacağı endişesi üzerine harekete geçti.

YÖK, LYS’de, tercih yapmak için gerekli olan 180 baraj puanını 165’e düşürmeyi gündemine aldı. Baraj puanının düşmesiyle üniversitelerde boş kontenjan kalmayacak. Sınavı geçerli sayılan yaklaşık 2 milyon genci ilgilendiren çözüm, önümüzdeki günlerde toplanacak YÖK Genel Kurulu’nda değerlendirilecek.

Barajın altında kaldı

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) üniversiteye giriş için ikinci basamak Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarını açıklamasıyla çok sayıda öğrencinin 180 barajının altında kaldığı ortaya çıktı. Bu düşüşün nedenleri eğitim uzmanlarınca tartışılırken, “Puanların yanlış hesaplandığı” iddialarını da gündeme getirdi. Üniversite sınav sonuçlarını YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’ya sunan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, bu durumun geçen yıl uygulanan katsayı hesabının kaldırılmasından kaynaklandığını belirterek, bu nedenle çok sayıda kontenjan açığının ortaya çıkacağını bildirdi. Geçen yıllara göre katsayılar 0.15’e çarpılırken bu sene tüm öğrencilerinki 0.12 ile çarpıldı. Böylelikle genelde adayların puanında yaklaşık 15 puanlık düşüş meydana geldi.

Baraj düşmeli

YÖK Başkanı Prof. Çetinsaya, önümüzdeki günlerde Genel Kurul’u toplayarak baraj puanının 180’den 165’e indirilmesini gündeme alacak. Böylece, üniversiteye girişte baraj 165’e indirilecek ve üniversitelerin boş kontenjanları öğrenciyle dolacak.

Katsayı farkı

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, geçen yıla kadar adayların netlerinin 0.15 katsayılı puanlarla hesaplandığını ancak bu yıl 0.12 ile hesaplandığını hatırlatarak, “Toplam puan 575 iken 560’a düştü. Yani puanlarda diğer etkilerden bağımsız olarak 15 puan geriledi. Bu çerçevede YÖK’ün tercihte taban puanlarını 180 yerine 165’e çekmesi son derece rasyonel olacaktır. Böylelikle üniversitelerin boş kontenjan sorunu bitecek” dedi.

Prof. Dr. Çavuşoğlu, mevcut durumda, Matematik- Fen Bilimleri alanında sınava giren adayların 260 bini yani bu alanda sınava giren adayların yaklaşık yarısının barajı geçemediğini kaydetti. Çavuşoğlu, Türkçe- Matematik alanında 382 bini ve Türkçe- Sosyal alanında da 325 bin adayın 180 barajını geçemediğini vurguladı.