20. Asrın Başarılı 100 kadınından biri seçilen dünyaca ünlü seramik ve resim sanatçısı Ümran Baradan, İzmir'de hayata veda etti. Baradan bir süredir mide kanseri tedavisi görüyordu

Dünyaca ünlü seramik ve resim sanatçısı Ümran Baradan, bir süredir mide kanseri tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'nde dün sabah hayatını kaybetti. Ünlü sanatçı en son katıldığı Kanaltürk Televizyon'unda yayınlanan "Laf Aramızda" BUGÜN gazetesi magazin müdürü Bilal Özcan'a hastalığı hakkında konuşmuştu. Bu söyleşi "20. Asrın Başarılı 100 kadınından biri" unvanlı sanatçının adeta bir vedası oldu. Yaklaşık 2 yıl önce yemek borusundan ameliyat olmasına rağmen sağlığına bir türlü kavuşamayan ve yemek yiyemediği için bir süredir suni şekilde beslenen ünlü sanatçı Ümran Baradan, 66 yaşında İzmir'de hayata veda etti. Baradan'ın ölümü ailesiyle birlikte sanat dünyasını da yasa boğdu.

Uğur Dündar'ın kayınvalidesiydi

Sanatçının eşi Baykal Çaygöz, tarif edilemeyecek bir acı içinde olduklarını belirtti. Baradan'ın kızı Yasemin Dündar ile evli olan ünlü gazeteci Uğur Dündar, kayınvalidesinin ölüm haberini alır almaz İzmir'e gitti. Dündar, ünlü sanatçının özellikle hayatının son dönemlerinde kedini hayır işlerine adadığını söyledi. Dündar, "Kısacık ömrüne çok büyük başarılar sığdırmış, eserleri Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ile dünyanın önde gelen sanatseverlerin koleksiyonlarında bulunan değerli bir insandır" dedi. Ünlü sanatçının cenazesi, Cuma günü öğle namazının ardından Alsancak Hocazade Camii'nde kılınacak cenaze namazı sonrasında Kemalpaşa Mezarlığı'na defnedilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, resim ve seramik sanatçısı Ümran Baradan'ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında Baradan'ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirten Günay, Baradan'ın seramik sanatının gelişimi ve gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli çalışmalara imza atmış çok değerli bir sanatçı olduğunu ifade etti.

BAŞARILARLA DOLU BİR HAYAT

Kemalpaşa'daki Çiniliköy'ün Kurucusu Ümran Baradan, 1970'de Dallas SMU İniversitesi eğitimcileri şeref üyeliğine, 1989 yılında da Uluslararası Sanatçılar Derneği New York başkanlığınca şeref üyeliğine seçilmişti. 1994 yılında Uluslararası Kadınlar Finlandiya başkanlığınca 20. Asrın Başarılı 100 kadını seçilen Baradan, Uluslararası Kadınlar Dayanışma Birliği'nin Genel Başkanlığı'nı da yapmıştı. Sanatçı, adını taşıyan İmran Baradan Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi çok sayıda öğrenci yetiştirdi.

Ayasofya ve Topkapı Sarayında da eserleri bulunan Ümran Baradan'ın diğer çeşitli eserleri dünyanın en ünlü müzelerini süslüyor

HABER: Fatih KARAGÜRBÜZ/ BUGÜN