ABD"de 50 milyar dolarlık yolsuzluk yapmakla suçlanan Wall Street"in yatırım danışmanı Bernard Madoff, sadece süper zenginleri değil herkesi dolandırmış. Madoff"un yürüttüğü Wall Street"in en büyük "Ponzi Oyunu"nda (bir nevi borcu borçla ödeme) Boston"daki bir Yahudi yardım kuruluşundan, Zürih"e kadar birçok yerde büyük bankaların paralarını kaybetti ortaya çıkmaya başladı.
Dünyanın birçok yerinde, Madoff"un yatırım havuzuna yatırım yapan yatırımcılar, hafta sonunu kayıplarının ne kadar olduğunu hesaplamakla geçirdiler. Nasdaq Borsası"nan başkanlığını yaptıktan sonra yatırımcılar arasında saygın bir yer edinen 70 yaşındaki Madoff, geçen hafta perşembe günü 50 milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandıktan sonra, 10 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı.
Ancak Madoff"un kurbanlarının süper zenginlerden, emeklilere ve güçlü finansal kurumlardan, yerel yardım kuruluşlarına kadar uzandığı görüldü. Bazı yatırımcılar sonlarının geldiğini söylerken, bazıları ise halen ümitlerini korumayı sürdürüyor.
Madoff"un yönettiği yatırım fonları gibi fonları izlemekten sorumlu ABD Sermaye Piyasası Kurulu"nun (SEC) eski başkanı Harvey Pitt, her kesimden dolandırılan insan bulunduğunu belirterek, "sadece büyük yatırımcılar değil, bunda birçok hayırsever ve vakfın parası var. Bu gerçek bir trajedi" dedi.
ABD"nin birçok yerindeki yardım kuruluşunun Madoff"un yatırım fonunun çökmesinden doğrudan etkilenmesi bekleniyor. Madoff"un şirketi Bernard L. Madoff vInvestment Securities LLC"nin varlıkları dondurulmuş bulunuyor.
Yahudi gençlerin İsrail"e seyahatlerini düzenleyen Boston"daki "Robert
I. Lappin Hayırseverlik Vakfı"nın internet sitesinde yapılan açıklamada, vakfın faaliyetlerinde kullandığı paranın Madoff"a yatırıldığı belirtildi. Açıklamada, Lappin Vakfı programları için gerekli paranın gittiği, vakıf görevlilerinin işine son verildiği kaydedildi.
ABD Kongresi"nin üst kanadı Senato"nun en varlıklı üyelerinden New Jersey eyaletinden Senatör Frank Lautenberg"in ailesinin vakfının da Madoff"a yatırım yaptığı belirtildi. Lautenberg"in avukatı Michael Griffinger, vakfın kaybının ne kadar olduğunu henüz bilmediklerini, ancak vakfın yatırımlarının büyük bölümünün Madoff"a teslim edildiğini söyledi.
Lautenberg ailesinin vakfı, 2006 yılında en az 100 alıcıya 765 bin dolardan fazla para yardımında bulundu.
Florida eyaletinden Minnesota eyaletine kadar sıradan yatırımcılar da paralarını Madoff"a verdiler. Bu yatırımcılar hikayelerini anlatırken kayıplarının 40 bin dolar ila 1 milyon dolar arasında olduğunu söylediler.
Wall Street Journal gazetesine göre, Madoff"a para kaptıranlar arasında Boston merkezli emlak şirketi "Boston Properties"in sahibi emlak zengini Mortimer Zuckerman, 1986 Nobel Barış Ödülü sahibi Elie Wiesel"in vakfı ve ünlü sinema yönetmeni Steven Spielberg"in yardım kuruluşu da bulunuyor.

YETKİLİLER İŞİNİ YAPMAMAKLA SUÇLANIYOR
Potansiyel zararın büyüklüğü, yolsuzluğun bazı ABD"li yardım kuruluşlarından Londra"daki fon yönetimine ve birçok büyük bankaya kadar uzanması, ABD"de finansal piyasaları izlemekle yükümlü kurumların yolsuzluğu daha önceden belirleyememekle suçlanmasına yol açtı.
Fonlarının yaklaşık yüzde 9"unu Madoff"a yatıran Londra merkezli yatırım şirketi Bramdean Alternatives"in yöneticisi Nicola Horlick, BBC"ye yaptığı açıklamada, ABD"li düzenleyici kurumların yetkililerini işlerini yapmamakla itham etti. Horlick, "İnsanların şimdi ABD"de yapılan işlere yatırım yapmasının çok zor olduğunu düşünüyorum, çünkü onlar işlerini düzgün yapamadı. Bu, piyasalar tarihinde muhtemelen en büyük finansal skandal. 50 milyar dolar büyük miktar" dedi.
Bramdean Alternatives tarafından yapılan açıklamada da, "yatırımcılar iyi niyetle Madoff fonlarına daha fazla para yatırırken, bu açık dolandırıcılığın bu kadar uzun süre, muhtemelen on yıllarca sürmesi hayret verici" denildi.

BÜYÜK BANKALAR MADOFF"A PARA KAPTIRDI
Madoff fonlarına yatırım yapanlar arasında dünyanın tanınmış bankaları bulunuyor.
Financial Times gazetesine göre, Madoff skandalının kurbanlarından olan HSBC"nin kaybı yaklaşık 1 milyar dolar oldu.
İngiltere"nin en büyük bankalarından olan Royal Bank of Scotland (RSB), Madoff"un şirketi Bernard L. Madoff Investment Securities LLC"nin varlıklarının değeri sıfırlanmışsa potansiyel kaybının 595 milyon dolar olabileceğini açıkladı.
Dünyanın en büyük yatırım gruplarından Man Group, Madoff"un fonlarına 360 milyon dolar yatırım yaptığını bildirdi.
Fransa"nın dördüncü büyük bankası Natixis de 605 milyon dolarla Madoff"un dolaylı kurbanı olabileceğini belirtti. Banka, yaptığı açıklamada, Madoff"un yönettiği hedge fonlara doğrudan yatırım yapmadığını, ancak bazı müşterilerinin Madoff"un şirketine yatırım yapan üçüncü tarafların yönettiği fonlara para yatırdığını kaydetti. Fransa"nın en büyük bankası BNP Paribas Madoff bağlantılı yatırımlarda potansiyel kaybının 470 milyon doları bulabileceğini ve Societe Generale bankası da kaybının 13,36 milyon doların altında olduğunu belirtti.
İtalya"nın ikinci büyük bankası UniCredit SpA, Madoff ile bağlantılı yatırımlara 75 milyon avro aktardığını açıkladı.
Japonya"nın en büyük aracı kurumu Nomura Holdings de Madoff"un yatırımlarına maruz kalan parasının miktarının 302 milyon dolar olduğunu bildirdi.
İspanya"nın en büyük bankası Santander, Madoff"un yolsuzluğuna maruz kalan yatırımın 3,1 milyar dolar olduğunu bildirdi. İspanya"nın ikinci büyük bankası BBVA, Madoff ile bağlantılı dolaylı yatırımlara 400 milyon doları bulduğunu ve bankanın müşterilerinin kaybının ise 30 milyon avro olduğunu açıkladı.
İsviçreli Reichmuth & Co bankası da 329,1 milyon dolarının tehlikede olduğunu bildirdi.
Yine İsviçreli "Union Bancaire Privee" bankası da müşterilerinin varlıklarındaki yüz milyonlarca doların Madoff"un yönetimindeki fonlara yatırıldığını açıkladı. Madoff"a yatırılan paranın miktarına ilişkin kesin rakam vermeyen banka, müşterilerinin yolsuzluğa maruz kalan parasının, bankanın yönetimi altındaki toplam varlıkların yüzde 1"inden azını temsil ettiğini belirtti. Banka, 30 Haziran itibariyle yönetimi altındaki varlıkların 126,7 milyar dolar olduğunu açıklarken, yüzde 1"den azı 1 milyar dolardan biraz fazla anlamına geliyor.
Bernard L Madoff Investment Securities firmasını 1960 yılında kuran Madoff, ayrıca bir hedge fonunu yönetiyordu. Madoff, fondaki mevcut yatırımcılara paralarını ödemek için fona yeni giren yatırımcıların parasını kullanmakla suçlanıyor.
ABD"li savcılar ve finansal kurum düzenleyicileri 70 yaşındaki Madoff"u, yatırım danışmanlığı aracılığıyla 50 milyar dolarlık yolsuzluk yapmakla itham ediyor.
Tutuklandıktan sonra 10 milyon dolar kefaletle serbest bırakılan Madoff suçlu bulunması halinde, 20 yıl hapis ve 5 milyon dolar para cezasına çarptırılabilir.