Bankalar son iki haftada 60 milyar lira düşüş gösteren KKM'den çıkışları hızlandırmak için kolları sıvadı. Yeni KKM başvurusunun durma noktasına geldiğini söyleyen bankacılık kaynakları bazı bankaların yeni KKM kabul etmediğini söylüyor. Bankalar hesabını kapatanlara da yüzde 45’e varan faiz oranları teklif ediyor.

Bankalar son iki haftada 60 milyar lira düşüş gösteren KKM'den çıkışları hızlandırmak için kolları sıvadı. Yeni KKM başvurusunun durma noktasına geldiğini söyleyen bankacılık kaynakları bazı bankaların yeni KKM kabul etmediğini söylüyor.

Bankalar Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış sürecini hızlandırmak için harekete geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kademeli bir şekilde KKM’den çıkılacağını açıklamasının ardından gözler bankalara çevrildi.

Kamu bankaları genel olarak politika faizinin 3 puan üstünü yani yüzde 28 faiz verirken birçok özel banka KKM’de yeni giriş ekranını kapattı. Bankacılık kaynakları KKM’den çıkış oranlarının yüzde 20’yi aştığını yüzde 70’e yakın bir yenileme oranı olduğunu ve yüzde 8-9 civarında da KKM’den TL’ye dönüş olduğunu söylüyor.

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt'un haberine göre kamu bankaları TL mevduat faizlerinde yüzde 37-38 teklif ederken KKM’den dönen TL mevduatlarda ise faiz oranı yüzde 43’e kadar çıkıyor. TL mevduat faizlerinin yüzde 33’lerden başladığı özel bankaların bir kısmı yeni KKM girişlerini kapattı. Özel bankalarda KKM’den TL’ye dönen mevduatlar için faiz oranları ise yüzde 45’e kadar çıkıyor.

1 MİLYON TL'YE KARŞILIK AYLIK 38 BİN TL

Bu durumda ufak bir hesaplama yapacak olursak yüzde 33 faiz uygulanan 1 milyon TL’lik bir TL mevduat sahibi 3 aylık vadeyi seçtiğinde aylık 29 bin TL para alırken, KKM’den çıkarak TL mevduata parasını yatıran ve 3 aylık vadeyi seçen mudi 1 milyon TL’sine karşılık aylık olarak yaklaşık 38 bin TL alacak. Uzmanlar KKM’ye girerken kazananların çıkarken de kazanmaya devam ettiğini vurguluyor.