Faizleri artırmakla tehdit eden bankalar ücret ve komisyondan oluşacak açığı yine tüketiciden çıkarmak için formül arayışına girdi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya masrafı gibi tüketicilerden alınan 31 kalemdeki ücretin kaldırılacağını açıklaması bankacıları kızdırdı. Ücret ve komisyonlardan sağladıkları 'tatlı' gelirden olacak bankalar faiz tehdidine başladı. Bankacılar "Ücret ve komisyonlar kalkarsa tüketiciye sattığımız kredinin faizini artırırız" diyor.

BAN KALAR YANLIŞ YAPIYOR
Geçen yıl ücret ve komisyonları 14.5 milyar lirayı aşarak toplam gelirleri içinde yüzde 22'lik paya ulaşan bankaların, kârının da büyük bölümü bu kalemden geliyor. Ücret ve komisyonlardan sağlanan gelirlerin kâra oranı yüzde 75'e ulaşmış durumda. Yeni Tüketici Taslağı yasalaşırsa bankaların yıllık kârının yüzde 6 düşeceği öngörülüyor. Taslakla ilgili resmi görüş vermekten kaçınan bankacılar ücret ve komisyonların kendileri için en önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirterek, "Dosya ve masrafların fazla olması durumunda faiz oranlarını düşük tutuyoruz ancak bu ücretlerden sağlanan gelir azalırsa faizleri artırmak da dahil başka yollar ararız" yorumu yapıyor. Tüketici dernekleri ise bankaların tavrına tepkili. Tüketici hakları uzmanı Bülent Deniz, "Bankalar hemen faiz silahını çekiyorlar. Bu yaklaşım doğru değil" dedi.

DELİ DUMRUL PARASI
Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı bankaların hesap işletim ücretlerini 'Deli Dumrul' vergilerine benzetmişti.

EN ÇOK KİMİ VURACAK?
Taslağın yasalaşması kredi kartı pazarı ve işlem adedi açısından hâkim durumda olan büyük bankaları daha çok etkileyecek. Halihazırda dört banka bu pastadan en büyük payı alıyor. Geçen yıl Garanti 2.3 milyar TL, Yapı Kredi 2.3 milyar TL, Akbank 1.9 milyar TL, İş Bankası 1.7 milyar TL ücret ve komisyonlardan gelir elde etmişti.

31 KALEMDE ÜCRETLER KALKACAK
Kredi kartı yıllık aidat ücreti
Hesap işletim ücreti
İşlemsizlik ücreti
Dosya masrafı
Komisyon ücreti
Hayat sigortası ücreti
Sigorta bedelleri
Katkı payı
Ekspertiz ücreti
İpotek tesis ücreti
İpotek fek ücreti
İlave peşin komisyon
Havale ücretleri
EFT ücretleri
İnternet şubelerinden Yurt içi/ Yurtdışı bankalara yapılan döviz transfer ücretleri
ATM nakit çekim masrafı
Bakiye görüntüleme ücreti
Mevzuat araştırma ücreti (genel müdürlüğe intikal eden)
Dekont ücreti
Ekstre ücreti
Telefon, faks ve posta ücretleri
SMS, e-posta ücretleri
Menkul kıymet şifre gönderim işlemi
Menkul kıymet bakım ücreti
Rehin, haciz kaldırma ücreti
Nakit avans komisyonu
Müşterinin diğer şubedeki döviz tevdiat hesabından para çekmesi
Asıl kart bedeli / Ek kart bedeli
Harcama vaadi ihlal ücreti
Arşivden belge çıkarma ücreti
Kredi kartı borcu yoktur yazısı alma ücreti