TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kriz sürecinde bankaların reel sektöre kredi vermek yerine daha güvenilir buldukları devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yaptıklarını belirtti ve ekledi: "Bizlerin ağladığı bir dönemde bankalar çok mutlu ve büyük bir kar patlaması yaşıyorlar."


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların reel sektöre kredi vermek yerine daha güvenilir buldukları devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yaptıklarını belirterek "Reel sektör ağlarken, bankacılık kesiminin yüzünün gülmesi ve mutlu olabilmesi mümkün değil. Bizlerin ağladığı bir dönemde bankalar çok mutlu ve büyük bir kar patlaması yaşıyorlar" dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin Kocaeli Kartepe Green Park Hotel'de düzenlediği toplantıda ekonomik durum ile ilgili sunum yapan Hisarcıklıkoğlu, şöyle devam etti:
BUNUN ADI RESMEN İNSAFSIZLIKTIR

"Ama kar patlaması yaşamasının altında yatan neden şu; işi sağlam gördükleri için hazine bonolarına yatırımı tercih ediyorlar. Bize insafsızca yükleniyorlar. Bu insafsızlıktır." Hisarcıklıoğlu, küresel krize çözümün muhakkak olacağını belirterek, 'Hiçbir kriz tümsekte kalmamış, muhakkak aşağı doğru bir inişi olmuş. Kriz de inecek ama esas olan bu devrede bu krizi yönetiyor olmamız lazım. Küçük adımlar ve kısa vadeli odaklanmaya ihtiyacımız var' dedi.

AB'DEKİ CİROMUZU KATLAYACAĞIZ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin geleceğinde düzenleme ve denetlemenin yanı sıra dizginleme fonksiyonlarının da öne çıkacağını ve bu çerçevede IMF'nin rolünün artacağını vurgulayarak, IMF ile anlaşmanın yapılmasından yana olduğunu belirtti. Rifat Hisarcıklıoğlu, dış dünyadaki görünüm için ise, 2020 yılında AB içindeki Türk kökenlilerin sayısının 8 milyon sınırını aşacağının da altını çizdi.


Hesap vermeyen soramaz!


Türkiye'nin, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen bir vizyonla hareket ettiğini, ancak bu hayal edilen hedefe ulaşmak için güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi olarak iki çıpası bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Hesap vermeyen bir toplum hesap da soramaz. Türkiye'de 72 milyonun da hesap verebilir durumda olması lazım. Aksi halde kimseden hesap sormak da mümkün değildir. Bunun yolu da yapısal reformları gerçekleştirmek ve yeni bir Anayasa'dan, siyasi partiler kanunundan geçiyor. Güçlü bir ekonomi istiyorsak kaliteli bir demokrasiye sahip olmamız lazım. Aynı şekilde kaliteli bir demokraside yaşamak istiyorsak da güçlü bir ekonomiyi oluşturmamız lazım. Kendi çocuklarımıza sorumluluğun bir gereği olarak bu reformları yapmak durumundayız."


Her dört makineden biri durdu


Ekonomideki gelişmelerle ilgili rakamlar da veren TOBB Başkanı, imalat sanayinde Ocak 2009 itibariyle yüzde 25'lere varan düşüşlerin meydana geldiğine işaret ederek, "Bu çalışan her dört makineden birinin artık durduğunu gösteriyor" dedi. Hisarcıklıoğlu, hızlı bir büyüme trendine giren Türkiye'nin 2005'ten sonra rehavete kapıldığını, bunda sorumlunun sadece yöneticiler değil toplumun tamamı olduğunu ifade etti.