Geçmişte bankaya hesap açtırdıktan sonra kapattıran tüketiciler aynı bankaya tekrar hesap açtırdıklarında bankaların kendilerinden kestiği ücret ile şok yaşadılar. “Geçmiş yılların hesap işletim ücreti.”

Bankalarda hesabı bulunan tüketicilerin şikayetleri dinmek bilmiyor. Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre bankada daha önce hesabı olan ve kapattıran tüketicileri kötü bir sürpriz bekliyor. Banka hesaplarını yeniden açtıran tüketiciler bankaların kestiği ücreti görünce adeta şok oldular. Kapatılan hesaplardan ileriye dönük ücret kesildiğini iddia eden tüketiciler alınan ücretlerin iadesini istediler.

“Daha önce müşterisi olduğum bankanın bir kampanyasından faydalanabilmek için aynı banka ile çalışma kararı aldım. Hesap açtırıp bir miktar para yatırdım. Hesabımı kontrol ettiğimde hesap işletim ücretinin kesildiğini gördüm. Sebebini sorduğumda geçmiş yılların hesap işletim ücreti olduğunu öğrendim. Sanırım bu durum geçmiş yıllarda aynı banka ile çalışmamanın cezası. Ayrıca bu şekilde bir uygulama olduğu da günlük hesabı açtığımda bana bildirilmedi. Üstüne üstlük başka şubelerde bulunan hesapların hesap işletim ücreti o hesapların kapatılmasına rağmen yeni açılan hesabımdan tahsil edildi. Kısacası tekrar aynı banka ile çalışmamın cezası 69,30 TL oldu. Bu tutarın tekrar cari hesabıma geri aktarılmasını rica ediyorum. Başka müşterilerinizin de bu şekilde mağdur olmaması için lütfen sisteminizi gözden geçiriniz. Kısacası tekrar aynı bankaya geri döndüğüme pişman oldum.”

HAKSIZ ŞART
Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, tüketiciyle müzakere edilmeden bankaların tek taraflı olarak sözleşme koşullarını belirleyemeyeceğini kaydetti. Yapılanın haksız şart olduğunu kaydeden Deveci, “Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.” şeklinde konuştu.