Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kiralık kasalardaki zamanaşımı konusunda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Kiralık kasalardaki altın, mücevher ve diğer kıymetler için on yıllık zaman aşımı süresi, kasa kira bedelinin en son tahsil edildiği tarihten başlatılacak.

Mevcut uygulamada, kira bedeli en son yirmi yıl önce ödenmiş olsa bile, kiralayan kişi tarafından kasa açılmaya devam edildiği sürece zamanaşımı söz konusu olmuyor. Zamanaşımı, kasanın en son açıldığı tarihte başlıyor. Yönetmelik değişikliğiyle, kasa açılmaya devam edilse bile kira bedelinin en son tahsil edildiği tarihin üzerinden on yıl geçmişse kasa açılabilecek.

Bankacılık Kanunu'na göre, zamanaşımına uğrayan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için, banka tarafından hak sahibine ulaşılamaması halinde ilan veriliyor. Yine ulaşılamazsa Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrediliyor.

"HESAP CÜZDANI ALIN"

BDDK, internet üzerinden açılan mevduat hesapları konusunda mudilerle bankalar arasında ihtilaf yaşanmaması için banka cüzdanı alınmasını sağlamak için de düzenlemeye gidecek. Buna göre, internet üzerinden yapılan mevduat ve katılım fonu hesabı açılış işlemlerinin tamamlanabilmesi için uyarı ve bilgilendirme yazısı çıkacak.

Bu yazıda, "Hesap cüzdanlarının, ilgili bankada mevduat veya katılım fonu kabulüne ilişkin hesabın varlığını hukuken ispatlayıcı bir belge olma özelliğinin bulunduğu, banka şubesinden temin edilmesinde fayda olduğu, ilgili şubeye başvurulması halinde hesap cüzdanının tarafına teslim edileceği ve işleme bu şartların kabul edilmesi halinde devam edileceği" ifadelerine yer verilecek.

Bu uyarıya rağmen internet üzerinden hesap açılması durumunda, bankalar mudi ne zaman talep ederse etsin hesap cüzdanını vermek zorunda olacak.