Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın, yeni Tüketici Kanunu'yla müşterinin tepkisine sebep olan yüksek kart aidatlarını makul bir seviyeye indireceklerini veya hepten kaldıracaklarını açıklaması bankacıları harekete geçirdi. Bankacılar, kanun tasarısına sıcak bakmadıklarını belirterek, "Ücret komisyonlarının yasallığı konusunda sıkıntı yok." dediler. 

Tüketici Kanunu'nda değişiklik çalışmaları sürerken kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücretine yönelik düzenleme yapılacağının açıklanması bankacıları harekete geçirdi. Finans sektörü temsilcileri Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın açıklamalarının ardından karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyor. Gelirlerinin yüzde 14,5'i faiz dışı kalemlerden oluşan bankalar kart aidatı veya hesap işletim ücreti gibi gelir kalemlerinin kaldırılması ihtimaline karşı fatura çıkarma hazırlıklarına başladı. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunan banka genel müdürlerinin ortak bir tavır belirlemek için Bakanlık tarafından hazırlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nın Türkiye Bankalar Birliği'ne (TBB) gönderilmesini bekliyor. Kamuoyuna yansıyan düzenlemenin bankaların sıcak bakacağı bir durum olmadığına dikkat çeken bir banka genel müdürü, "Ücret komisyonlarının yasallığı konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Vatandaşa sunulan hizmetten ücret alan tek sek sektör bankacılık değil. Kendi içimizde görüşmelerimiz sürüyor. Taslak geldikten sonra tartışmaya başlayacağız." dedi.

Edinilen bilgilere göre sektörün oyuncuları ücretlerin tamamıyla kaldırılmasına soğuk bakıyor. Ekonomi yönetiminden de küresel kriz sebebiyle sektördeki kârlılığın düştüğü belirtilerek, gelirlerde radikal azalmaya sebep olacak kararların alınmaması talep edilecek. Bakan Yazıcı, yeni tüketici kanunuyla müşterinin tepkisine sebep olan yüksek kart aidatlarını makul bir seviyeye indireceklerini veya hepten kaldıracaklarını açıklamıştı. Uzun süredir üzerinde çalışılan yeni Tüketici Kanun Taslağı'nda yer alan düzenlemelere göre öncelikli olarak kanunun kapsamı tüketici lehine genişletiliyor. Eser, taşımacılık, simsarlık sözleşmeleri ile ilgili uyuşmazlıklarda da tüketici hakem heyetlerine başvurulabilecek. Banka sözleşmelerinde tüketicilerden alınan kredi kartı üyelik ücreti, hesap işletim ücreti gibi bedeller indiriliyor veya tamamen kaldırılıyor. Yeni Tüketici Kanunu Taslağı ile ürün alındıktan sonra cayma hakkı süreleri artırılıyor. Zaman