Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir bankanın yaptığı yanlışlık nedeniyle eşinden şiddet gören kadına, bankanın manevi tazminat ödemesine karar verdi.

İzmir'de bir banka, 14 yıllık evli bir kadına, Hakan Eren adlı bir kişiyle ortak hesap açtırdığına dair hesap ekstresi gönderdi. Eşiyle bankaya giden kadına, banka yetkilileri hesabın yanlışlıkla açıldığını söyledi. Ancak buna inanmayan koca, eşinin Hakan Eren adlı kişiyle ilişkisi olduğunu düşünerek eşine şiddet uyguladı.

'Ekstrenin ulaştığı gün eşinin kendisini dövdüğünü, ölümle tehdit ettiğini ve nafaka, tazminat istemeden boşanmaya zorlandığını' iddia eden kadın, bu olaylar sonucu eşinden boşandı. Kadın, banka aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. Davanın görüşüldüğü İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, kadının kocasından şiddet görmesi ve boşanması ile bankanın hatası arasında illiyet bağı bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

Kadının, yerel mahkemenin kararını temyiz etmesi üzerine Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de 'kadının boşanması ile bankanın hatalı işlemi arasında illiyet bağı bulunmasa da bankanın hatalı işlemi nedeniyle kadının şiddet gördüğünün açık olduğuna' işaret etti ve kadın yararına manevi tazminata hükmedilmesi gerektiğine işaret ederek yerel mahkeme kararını oy birliğiyle bozdu. Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulunda görüşüldü. Kurul, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin gerekçeleri doğrultusunda yerel mahkemenin direnme kararını oy birliğiyle bozdu. Akşam