Otelin sahibi Tevfik Bayram, 23 Ekim'de meydana gelen 7,2'lik ilk depremden iki gün sonra otelin altında kiracı olan Albaraka Katılım Bankası Van Şubesi'nin bir inceleme heyeti getirdiğini söyledi. Bayram, "Bu heyet kolonlardan karot alarak yaptığı incelemede binanın sağlam olduğunu ve oturulabileceğini belirtti." şeklinde konuştu. Bu arada ikinci Van depreminde ölenlerin sayısı 22'ye yükseldi. Bu arada, enkaz altında kalan DHA muhabirlerinden Cem Emir'in cansız bedenine ulaşıldı.

Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin simgesi olan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, binanın hasarlığı olduğu, buna rağmen kullanılmaya devam ettiğine ilişkin iddialara cevap verdi. Otelin altında aynı binada kiracı olan Albaraka Türk'ün, 7,2'lik depremden iki gün sonra bir inceleme heyeti getirdiğini dile getiren Bayram, "Heyet kolonlardan karot alarak yaptığı incelemede binanın sağlam olduğunu ve oturulabileceğini belirtti." açıklamasını yaptı. Otelin, kendi imkânlarıyla getirdikleri mühendisler ve TOKİ heyetince incelendiğini belirten Bayram, "TOKİ heyeti, Van'da hasar tespit çalışmaları da yapıyordu. Bizim otele konaklamak için gelmişlerdi. Kalacakları yerin sağlam olup olmadığına bakmak için yüzeysel incelediler. Ve otelin sağlam olduğunu söylediler. Sağlam olduğuna kanaat getirmeseler niye burada kalsınlar ki?" dedi.

Otelin dış cephe kaplaması sebebiyle hasarlı olup olmadığının tespit edilmediği yönündeki açıklamaları da eleştiren Bayram, "Binanın giriş katından sonraki çıkma denilen yeri kaplıydı. Oralarda zaten kolon bulunmaz ki. Yani kolonlarda hasar olup olmadığını saklayacak bir kaplama yoktu." diye konuştu. Binada daha önce de çeşitli bankaların kiracı olduğunu vurgulayan Bayram, "Bu bankalar da taşınmadan önce kendileri bütün binayı mühendislere inceletir. Eğer bina sağlamsa ondan sonra taşınırlar. Eğer bizim bina çürük olsaydı onca yapılan incelemelerin birinde tespit edilirdi." ifadelerini kullandı.
zaman