ANLAŞMA ile banka bilançolarının rahatlayacağı algısı bankacılık endeksinde alımları artırdı. Endeks saat 16.58'de yüzde 5.72 yükselişle hareket ediyor.

TBB'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, "Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması, toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan banka ve diğer finansal kuruluş tarafından 19 Eylül itibarıyla imzalanmış ve uygulamaya girmiştir" denildi. Açıklamada, iç süreçleri devam eden banka ve diğer finansal kuruluşların kısa bir süre içinde anlaşmayı imzalamalarının beklendiği ifade edildi.

Bir bankacılık analisti risk algısının yükselmesine neden olan kredilere refinansman sağlanacağı yönündeki TBB açıklamasının banka bilançolarını rahatlatacağı yönündeki algıdan dolayı banka hisselerine alım geldiğini kaydetti.

Böylece bu kredilerde temerrüde düşme riskinin düşeceğine dikkat çeken analist, "Bu karşılık boyutunda da olumlu bir gelişmeye neden olacak. Çünkü bu kredilere ciddi karşılıklar ayrılması gerekirken, bu karşılıklar boşa çıkabilir, bu da bankaların net karına olumlu yansır" diye konuştu.

Protokol kapsamında bankalar için, "hair cut, vadelerin uzaması ve maliyet" gibi bir takım olumsuz unsurların da olabileceğini ifade eden analist, ancak sistemik risk unsurlarının azalacağına yönelik olumlu algının daha fazla olduğunu bunun da alımları artırdığının belirtti.

TBB'nin açıklamasında, ekonomik performansın öngörülmedik kadar kısa sürede ve ölçüde düşüş gösterdiği durumlarda gelişmelerin ekonomik faaliyet üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırmak ve kısa sürede toparlanmayı desteklemek amacıyla çok sayıda alacaklı ve borçlunun bir araya getirilmesini gerekli kılan uzlaşı platformlarına ihtiyaç duyulduğunun kaydedildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Finansal Yeniden Yapılandırma uygulamasının amacı gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını vadelerini ödemekte zorlanan işletmelere destek olmaktır. Bu sayede, borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen işletmelerin ekonomik faaliyetlerinin sürdürülerek nakit akımlarının düzenlenmesine ve yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olunacaktır."