İHLAS SON DAKİKA - Kaddafi ordusuna ait 250 araçlık konvoy, Libya'daki ayaklanma sırasında rejimin emri altına giren Tuareglerin de yardımıyla Nijer'e girdi. Konvoyun altın, euro ve dolar taşıdığı belirtilirken, Kaddafi'nin de bu kervana katılıp Nijer'e kaçmış olabileceği iddia edildi.
 
Libya ordusuna ait onlarca araçlık bir konvoy, çöl bölgesini geçerek, Nijer'e ulaştı. Fransız ve Nijerli kaynaklar, Reuters'a yaptıkları açıklamalarda, bu konvoyun Muammer Kaddafi'nin sığınma talebiyle ilgili gizli görüşmeler yürütmek amacıyla gelmiş olabileceğini söyledi. Konvoyun yaklaşık 200-250 araçlık olduğu ve Nijer ordusu tarafından eskort edildiği bildirildi.
 
Fransız askeri bir kaynak, Kaddafi'ye sığınma öneren komşu ülke Burkina Faso'ya giden yol üzerinde eski Libya devlet başkanının da konvoya katılmış olabileceğini ifade etti. Fransız kaynaklar, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'ın da konvoya katılmayı düşündüğünü öne sürdü. Nijer İçişleri Bakanlığı ise Kaddafi'nin ülkeye geldiği iddiasını yalanladı.
 
TUAREGLERiN GÖZDESİ
 
Kaddafi'ye bağlı çok sayıda askerin, Tuareg savaşçılarıyla birlikte Libya'nın güney komşusu Nijer'in Agadez kentinden ayrılarak başkent Niamey'e ulaştığı bildirildi. Konvoyun liderliğini ise Tuareg liderlerinden Nijer eski Savunma Bakanı Rissa ag Boula'nın yaptığı belirtiliyor. Boula, yaklaşık 10 yıl önce Tuareg kabilelerine liderlik ederek bağımsızlık mücadelesi vermiş; ancak daha sonra Libya'ya sığınmıştı. Kaddafi rejimi, Nijer'deki isyanları sırasında Tuareglere destek vermişti. Kaddafi, Agadez gibi Tuareg kabilesine ait şehirlerde son derece popüler.
 
'KENDiNi FEDA EDECEK'
 
Öte yandan Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Komitesi Başkanı Fethi Baca, altın, avro ve dolar taşıyan 10 araçlık bir konvoyun, Nijer'deki Tuareglerin yardımıyla önceki gece Nijer'e geçtiğini belirtti. UGK sözcüsü Abdül Hafız Hoca da taşınan paranın Libya Merkez Bankası'nın Sirte şubesinden alındığını belirtti. Bu arada Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim, Kaddafi'nin oğullarının ülkeyi savunma ve Libya için kendini feda etme rolünü üstlendiğini savundu. Kaddafi'nin sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve ülkede savunma yapmaya hazırlandığını ifade eden İbrahim, Libya'nın ölene ya da zafer kazanılana dek savunulacağını söyledi.
 
Milli takım kahramanlar gibi karşılandı
 
Kaddafi sonrası döneme hazırlanan Libyalılar bu kez kutlama için sokaklara döküldü. Libya futbol milli takımı muhalif konseyin bayrağı altında ilk maçını haftasonu oynadı ve Mozambik'i 1-0 mağlup etti. Muhaliflerin bayrağı olan kırmızı, yeşil ve siyah renkli yeni formalarıyla zafer kazanan futbolcular Bingazi'ye dönüşlerinde de kahramanlar gibi karşılandı. Mli takım kalecisi Cuma Gtat ve 3 milli futbolcu, halk ayaklanmasının ilk günlerinde muhaliflerin safına geçmişti.
 
Safiye ve Ayşe'ye Akdeniz manzaralı villa
 
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Cezayir'e kaçan eşi Safiye ve 3 çocuğunun lüks bir villada yaşadığı belirtildi. İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz günlerde Cezayir'e iltica eden Safiye Kaddafi, yeni doğum yapan kızı Ayşe ile oğulları Hannibal ve Muhammed Kaddafi, Akdeniz'e bakan, etrafı çam ormanlarıyla çevrili lüks bir villada yaşıyor. Haftasonu bir jetle buraya getirilen 12 kişilik grup Cezayir hükümetinin özel koruması altında. Cezayirli yetkililere dayandırılan habere göre, Cezayir, Kaddafi ailesinin yanlarında yüklü miktarda para ve korumayla gelişlerine izin vermedi ve aileye "Yalnız başınıza seyahat edeceksiniz ve yanınızda değerli eşyalarınız olmayacak" denildi. Kaddafi ailesine "Cezayirliler" gibi davranan hükümet, söz konusu bölgeyi de ziyaretçilerden uzak tutmaya çalışıyor.
 
Beni Velid 'kansız' alındı
 
Günlerdir kuşatma altında olan Libya'nın Beni Velid kenti, taraflar arasındaki görüşmelerin ardından çatışma yaşanmadan muhaliflerin eline geçti. Bir köyde camide bir araya gelen Beni Velid'in ileri gelenleri ile muhalif grup yetkilileri, birkaç saat süren görüşmenin ardından şehrin daha fazla kan dökülmeden teslim edilmesi konusunda anlaştı.
 
BAKLAVA SEVDASI İSYAN DİNLEMEDİ
 
Libyalılar, iç savaş ortamında da Türk baklavası ve böreğinden vazgeçmedi. Bir Türk tatlı şirketinin Trablus Şubesi Müdürü Mahmut Uğur, "Libyalılar Türk baklavasına bayılıyor. Tadına bakan bir daha bırakamıyor. Trablus'ta ayda 1,5 ton baklava satıyoruz. İç savaşa rağmen Libyalılar baklavadan vazgeçmedi" dedi. Kaddafi subaylarının sık sık alışverişe geldiğini, ancak 15 gündür hiçbirini görmediğini söyleyen Uğur, tanıdığı Kaddafi subaylarından bazılarını telefonla aradığını, yerlerini söylememekle birlikte, "Henüz her şey bitmedi, hazırlanıyoruz" dediklerini kaydetti.
yenişafak