Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, altın sektörüne tatlı-sert eleştirilerde bulundu. Unakıtan, sektör temsilcilerine
“Hepinizi suçlamayayım ama kayıtdışındasınız. Bana yamuk yapmayın. Kendinize çekidüzen vermek zorundasınız. Hep beraber bu sektörü 1 numara haline getirelim” dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, altın sektörü temsilcilerine “Bana yamuk yapmayın. Hep beraber bu sektörü ilerilere, dünyanın 1 numarası haline getirelim. Hepinizi suçlamayayım ama kayıtdışındasınız, kendinize çekidüzen vermek zorundasınız” dedi.

Unakıtan, Uluslararası Altın Zirvesi"nde, sektörün en önemli dertlerinden birisinin piyasalar, diğerinin de Maliye Bakanı olduğunu söyledi.

Unakıtan, “Vergiler şöyle, vergiler böyle... Sayın İmam Altınbaş bunları sıraladı. "Kıymetli taşlar, bir endüstri hammaddesidir. Onun için vergi olmaz"diyor. Sayın Altınbaş, endüstri hammaddesi olup da vergi almadığım bir madde yok. Hurda demirden bile alıyorum” diye konuştu.

Dünyanın veya bulunulan ekonominin en yüksek alım gücüne sahip insanlar tarafından alınan bir metadan vergi almamanın olmayacağını ifade eden Unakıtan, “İhracat için yapalım bir şeyler... Çalışalım” dedi.

Sektörün kayıtiçine alınması konusuna da değinen Unkakıtan, kendisinin istatistik müdürü olmadığını ifade etti.

Müjde de verdi

Kemal Unakıtan, sektör temsilcilerine bir müjde vermek istediğini de ifade ederek, “Altın madencileri bakımından KDV"de bir sorun vardı. O sorunu biz kanunla kaldırmıştık. Şimdi tebliğin çıkması lazım. Herhalde tebliği de 15-20 güne kadar çıkar” dedi. Türkiye"ye önemli miktarda yabancı sermaye girdiğini, ancak bu sektöre gelmediğini söyleyen Unakıtan, şunları kaydetti: “Hepinizi suçlamayayım ama kayıtdışındasınız, kayıtiçinde değil ondan gelmezler. Kendinize çekidüzen vermek mecburiyetindesiniz. Dünya çapında adamsınız fakat bir tane kayıt içinde tam olmadığınız için... Yabancı sermaye geliyor size, konuşuyor, ediyor, "Çıkar bakalım defterleri"... Yok bir şey. İşte orada ip kopuyor. El ele verelim. Bana yamuk yapmayın. Hep beraber bu sektörü ilerilere, dünyanın 1 numarası haline getirelim”

Altın çıkarmayla ilgili eleştirileri de hatırlatan Bakan Unakıtan, “Yok şu usulde çıkarma... 3 adam geliyor, üstünü soyuyor, çıplak, çıkıyorlar meydana, "şu olacak, bu olacak". Senin altınların altta yatarken ben bunları çıkarmazsam bu ne işe yarayacak? Yani varlık içinde yokluk çekmenin alemi yok. Servet üstünde oturuyoruz. Dışarıdan ne kadar para gelecek ona bakıyoruz” dedi.

2009 yılı büyüme hedefi hâlâ yüzde 4

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2009 için yüzde 4 olan büyüme tahmininde değişiklik olmadığını söyledi. Active Academy 1. Uluslararası Altın Zirvesi"nde gazetecilerin ekonomik paketle ilgili sorularını yanıtlamazken bütçe performansı konusunda, “2008 için tahminimizden daha düşük bütçe açığı olacağı görülüyor. Bu, harcama ve gelirlerimizin beklediğimizden daha iyi olduğunu gösteriyor” dedi.