Odabaşı, “Pek çok kişiye yaptıkları gibi bana da elektrik verdiler. 32 yıl sonra hangi izi göstereceğim” dedi.

12 Eylül askeri darbesi sonrasında işkence gördüğü gerekçesiyle dönemin askeri yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunan şair-yazar Yılmaz Odabaşı, 32 yıl önce kendisine işkence yapılıp yapılmadığına dair rapor alması için dün bir kez daha İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Adli Tıp Kurumu’nun önünde basın açıklaması yapan Odabaşı, yaşadığı durumun “Sen misin 12 Eylül’den davacı olan” demek olduğunu söyledi. Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde ve diğer gözaltılarda yaşadığı işkencelerden ötürü şikayetçi olduğunu belirten Odabaşı, Adli Tıpta bir daha muayene olmayacağını söyledi.

12 Eylül referandumunda evet oyu verdiğini hatırlatan Odabaşı, “İlk kez hayatımızda devlet ile işbirliği yapıp, 12 Eylül darbesini yapanlardan hesap sormak istiyoruz. Bana savcılık ‘İşkence raporunuz olmalı’ diyor. Bana işkence yaptılar, ama o dönemde pek çok insana yaptıkları gibi elektrik verip, su tutup başka yöntemlerle iz bırakmadan yaptılar. Şimdi ben 32 yıl sonra hangi izi bulup göstereceğim” diye konuştu.

Prosedür gereği geldim

Türkiye işkence raporları 1985 adlı kitapta kendi fotoğrafını tesadüfen gördüğünü belirten Odabaşı, “Onun dışında ‘işkenceyi ispat et’ dediklerinde ispat edecek hiçbir şeyim yok. Sadece prosedür gereği buraya geldim. Bir daha gelmeyeceğim buraya. Ben fiziksel bir rahatsızlıktan söz etmedim, toplumsal bir rahatsızlıktan söz ederek şikayetçi oldum. Biz 12 Eylül’den hesap sormak için çaba gösteriyoruz, devlet de hesap sormaya yardımcı olmak için göstersin” dedi.

Türkiye’nin değiştiğini gördüm

Yapılan kontrolün ardından konuşan Odabaşı şunları söyledi: “Nörolojik muayene yaptılar. Ruh sağlığı formları doldurdum. Geniş bir heyetin içinde psikiyatri profesörüyle sohbet ettik. Beni iyi gördüklerini söylediler. Ben zaten iyiyim. Ama Türkiye’nin geçmişi iyi değil ve bununla yüzleşmesi lazım. 12 Eylül döneminde gerekse 90’lı yıllarda ben insanın ruh sağlığına bu kadar önem verilidğine şahit olmadım. Bugün şaşkınım. Çeşitli analizler yapılıyor. Takdir ettim. Türkiye’de birşeyler değişiyor.” SEDA ÇAKMAK